homesitemapcontactprint

ZOEKEN
Steun Autointernationaal.nl.

Waarom niet: Saab 9-5 CC    02-07-2010 11:26

De nieuwe 9-5 is in de Nederlandse Saab showrooms gearriveerd en met die zakensedan kunnen de Zweden wellicht terrein dat zij de afgelopen jaren hebben moeten prijsgeven terugveroveren. De kansen zijn zeker niet slecht, want niet iedereen heeft zin in een Audi, BMW of Mercedes-Benz. Bovendien is de S80 over zijn hoogtepunt heen (de Volvo deed bij zijn introductie eigenlijk al verouderd aan, maar dat is een ander verhaal), ligt de import van Cadillac op zijn gat, zijn modellen als de Lancia Thesis, Peugeot 607 en Renault Vel Satis feitelijk van het toneel verdwenen en is het tevergeefs zoeken naar een oliegestookte Lexus GS of een Infiniti met een groen energielabel. Kortom, Saab zou met de 9-5 wel eens net zo’n comeback kunnen maken als D66 met Alexander Pechtold. Okay, het uiteindelijke zetelaantal bij die politieke partij viel misschien wat tegen, maar meer dan een verdriedubbeling van de resultaten: daar tekent Saab vast ook voor.

De sedanversie van de 9-5 gaat volgend jaar gezelschap krijgen van een Sport Estate uitvoering. Daarvoor zijn de marktperspectieven vanwege de welhaast op één hand te tellen concurrenten nog gunstiger. Maar wat dacht u van deze CC variant, oftewel een reïncarnatie van de 5-deurs Saab 900 uit 1978? Als sedan ziet de 9-5 er keurig verzorgd uit en de Sport Estate is een stijlvol alternatief voor de Volvo V70, maar uw verslaggever vindt een grote vijfde deur nou eenmaal bij Saab horen. De 99 Combi Coupe uit 1973 was zijn tijd ver vooruit, de originele 900 werd al genoemd en ook de 9000 (CS) plus de eerste generatie 9-3 horen natuurlijk in dit rijtje thuis.

Dus denk er eens over na Victor Muller, want de 9-5 CC kan een leuk Zweeds antwoord zijn op de Audi A5/A7 Sportback, de BMW 5-serieGT en de langzaam doodbloedende Citroën C6. Autointernationaal.nl hoeft ‘m niet morgen al in de showrooms zien staan, maar 2013 of 2014 zou een mooi tijdstip zijn. Dan is de nieuwigheid van de 9-5 Sedan en Estate er wel af en kan Saab om de productie van deze modelreeks op peil te kunnen houden wel een extra carrosserievariant gebruiken. See you soon, CC!

Adverteren bij Daisycon