Hyundai Kona betrapt

0

Hyundai is de buitenwereld al enige tijd aan het plagen met sterk verhulde beelden van haar nieuwe compacte cross-over, de Kona. Daarbij had het Koreaanse merk steeds de regie in handen, maar nu is zij die kwijt geraakt: in Lissabon kon de Kona tijdens het maken van een promotiefilm namelijk worden betrapt, zonder camouflage!

In Europa stagneert het marktaandeel van Hyundai momenteel rond de 3,1 à 3,2 procent, ondanks dat de i10, i20 en i30 prima recensies hebben gekregen. Wat ontbreekt in het gamma is een compacte cross-overs, als alternatief voor de Renault Captur, de huidige segmentleider. Hyundai zal de lacune in haar gamma spoedig opvullen met deze Kona. Zoals u kunt zien is de cross-over er helemaal klaar voor om de harten van de Europese koper te veroveren.

Aan de plaagbeelden die Hyundai zelf al eerder had verspreid, was te zien dat de Kona koplampen op 2 niveaus krijgt. Daarmee heeft het Koreaanse automerk niet de primeur, want zij kopieert gewoon wat Nissan (Juke), Citroën (C4 Cactus) en Jeep (Cherokee) al eerder deden. Hyundai gaat hier haar nieuwe SUV familiegezicht van maken, want de volgende generatie Santa Fe krijgt vergelijkbare units.

Hyundai kiest bij de Kona voor een mix van designstijlen en een polariserend uiterlijk, maar Toyota bewijst met de C-HR (afgelopen maand de best verkochte auto van Japan!) dat je daar in het segment voor compacte cross-overs prima mee weg kan komen. Een saai kan je deze Koreaan beslist niet noemen, zeker niet in een tweekleurige carrosserie zoals op de foto. Plastic beschermplastic voor de carrosserie geeft de Kona een stoere uitstraling, terwijl je zwevende daklijn juist heel trendy is.

De Kona is vernoemd naar een district op Hawaii en deelt veel techniek met de i20. Dit betekent dat de (120 pk sterke) 1.0 T-GDI turbobenzinemotor de belangrijkste krachtbron wordt en dat de focus op voorwielaandrijving komt te liggen. Zustermerk Kia komt in het voorjaar van 2018 met een dergelijk model. Die zal aldaar de Venga gaan opvolgen; bij Hyundai verdwijnt de nagenoeg identieke ix20 uit het menu. Volgens de ontwerpers wordt de Kona de ruimste cross-over in zijn klasse.

Comments are closed.