Eindelijk: Renault Kadjar krijgt modern touch screen

0

In het SUV segment is de Renault Kadjar nogal een grijze mus. Niet alleen om te zien, maar ook qua verkoopprestaties. In de eerste 6 maanden van dit jaar gingen 1.365 exemplaren over de toonbank. Dat is weliswaar niet heel beroerd, maar dat het ook anders kan, bewijst Peugeot met de duidelijk meer tot de verbeelding sprekende 3008, die in hetzelfde tijdvak 2.664 kopers trok; bijna 2 keer zoveel dus.

Met de gefacelifte Kadjar wil Renault revanche nemen. De SUV wordt grondig herzien. Niet alleen qua uiterlijk (reken op smallere, gemener ogende lichtunits en een iets grotere, indrukwekkendere grille), maar ook in de vorm van herziene motoren en een ander type beeldscherm voor het infomediasysteem. Met name deze laatste wijziging is welkom, want tot nu toe moet de Kadjar (en niet alleen dit Renault model) het doen met een B garnituur installatie. Het verticaal geplaatste scherm ziet er imposant uit, maar kan qua werkingsnelheid niet op tegen wat bijvoorbeeld Volkswagen monteert. Hopelijk biedt het modernere, horizontale touch screen een bedieningsvriendelijkheid die past bij het strakkere design. De verwachting is dat de Mégane, Koleos, Talisman en Espace, niet allemaal binnen 2 jaar ook een facelift zullen ondergaan, het nieuwe scherm ook zullen krijgen. En dat de volgende generatie Clio er vanaf productiedag één mee zal worden uitgerust.

Het motorengamma van de uit 2015 stammende Kadjar gaat zoals gezegd flink op de schop. Zo zullen de huidige 1.2 TCe (130 pk) en de 1.6 TCe (165 pk) plaatsmaken voor 2 vermogenvarianten van de nieuwe 1,33 liter turbobenzinemotor (140 en 160 pk). De 1.5 dCi dieselunit ondergaat een update en ziet zijn kracht klimmen van 110 naar 115 pk. De oliegestookte 1,6 liter zal worden vervangen door een nieuwe 1.7 dCi om de nakende WLTP meetnorm beter te kunnen doorstaan. Aan het vermogen (130 pk) zal niet worden gesleuteld. Wel wordt de Kadjar na de facelift leverbaar met de dubbel geblazen 160 pk variant; bekend van de Scénic, Espace en Talisman.

De vernieuwde SUV debuteert in oktober op de autosalon van Parijs. Daar zal Renault ook de bijgepunte Twingo presenteren. Begin 2019 arriveert de vernieuwde Kadjar in de showrooms. Dan mag deze SUV het verkoopgat met de Peugeot 3008 gaat dichten. Renault lijkt daarbij, gelukkig, niets aan het toeval over te laten.

Comments are closed.