Prijs indicatie Skoda Scala

0

Skoda is gestart met de productie van de nieuwe Scala. De opvolger van de Rapid zal worden gebouwd in het Tsjechische Mladá Boleslav.

De Scala staat op het MQB A0 platform van de Volkswagen Groep dat ook gebruikt wordt voor de modellen Polo / T-Cross, de Ibiza / Arona, de A1 en de nieuwe Kamiq (een B segment SUV) van Skoda zelf. Voor beide modellen rekken de Tsjechen het platform maximaal uit om zoveel mogelijk interieurruimte te creëren. Daarom denkt Skoda dat de Scala in het hogere C segment gepositioneerd kan worden. En de Kamiq wordt vermoedelijk maar weinig minder ruim dan de Nissan Qashqai.

Het schaalbare MQB A0 platform maakt diverse vormen van hybride techniek mogelijk, maar geen volledig elektrische aandrijflijn. Voor emissieloze modellen heeft de Volkswagen Groep het MEB platform ontwikkeld. Kopers kunnen voorlopig kiezen uit vier motorvarianten, waarvan een drietal TSI benzine-units en één TDI krachtbron. Een vijfde variant, een CNG versie met aardgas, komt later in 2019. Het vermogen van de motoren varieert van 90 pk tot 150 pk.

Skoda denkt met de nieuwe Scala vooral jongere klanten naar het merk lokken. De vraag is of die echter zullen vallen voor zo’n conventioneel carrosserietype (een 5-deurs hatchback zonder kraak of smaak). Het Nissan Pulsar gehalte van de Scala is verontrustend hoog. De belangrijkste afzetmarkten zijn volgens Skoda Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Het woord ‘Scala’ stamt af van het Latijnse woord ‘scala’, dat letterlijk ‘trap’ of ‘ladder’ betekent. De Scala is de eerste nieuwe Skoda waarbij op de achterklep geen traditioneel logo zit. In plaats hiervan wordt de merknaam voluit in grote letters geschreven. Dit zal ook bij toekomstige modellen het geval zijn, waaronder de productieversie van de Vision IV; een conceptstudie voor een volledig elektrische cross-over.

Autointernationaal.nl verwacht dat de opvolger van de Rapid in Nederland minimaal 19.950 euro gaat kosten. Het instaptarief blijft dus onder de psychologische 20 mille grens. Hiervoor krijg je de 95 pk sterke 1.0 TSI Active. Deze uitvoering zal in eerste instantie evenwel nog niet verkrijgbaar zijn. Wil je direct bij de verkoopstart zaken kunnen doen, dan is de 1.0 TSI Ambition met 115 pk de goedkoopste optie. Die gaat minimaal 22.950 euro kosten en is daarmee niet veel goedkoper dan de vergelijkbare uitvoering van de Octavia. Hetzelfde geldt voor de 150 pk sterke 1.5 TSI Style uitvoering. Die zal circa 29 mille gaan kosten. Diesel kan vanaf ongeveer 27.450 euro in de 1.6 TDI Active met 115 pk.

Comments are closed.