Prijsindicatie Audi RS3 Sedan

0

In Duitsland is de pk wedloop nog steeds springlevend. Om de Mercedes-AMG CLA 45 een hak te zetten, gaat Audi haar A3 Sedan ook leveren met de 2.5 TFSI vijfcilinder motor van de TT RS. Dat betekent 400 pk en 480 Nm. Opvallend is dat RS3 Sportback genoegen moet nemen met 367 pk en 465 Nm. Afkomstig van een blok dat ook nog eens 26 kg meer weegt.

Audi RS3 Sedan

De RS3 Sedan kan de 100 km/u aantikken in slechts 4,1 seconden, mede dankzij een razendsnel schakelde S-tronic automaat met dubbele koppeling en de Quattro techniek voor permanente vierwielaandrijving. Bij 250 km/u grijpt de begrenzer in. Tegen bijbetaling is een hogere topsnelheid mogelijk. Dan maakt de begrenzer pas bij 280 km/u een eind aan de pret. Dan is ook menig sportwagen niet meer veilig.

Audi RS3 Sedan

In vergelijking met de doordeweekse uitvoering van de A3 Sedan heeft de RS3 een grotere spoorbreedte, een agressiever ogende e en dus opvallendere singleframe grille (met Quattro logo), een vast spoilertje op de kofferklep, een diffusor en grotere (ovalen) uitlaatpijpen.

Audi RS3 Sedan

De besturing en de remmen zijn door Audi aan het hogere prestatiepotentieel van de RS3 Sedan aangepast. Zelfs koolstofceramische schijven zijn mogelijk, evenals een sportonderstel: een nóg straffere versie met adaptieve dempers. Het koetswerk hangt sowieso 2,5 centimeter dichter boven het asfalt, de ophanging is een stuk harder afgesteld en de elektronische waakhonden van de Audi zijn ook apart afgesteld. De Sport modus laat een partijtje ‘gecontroleerd’ driften toe.

Audi RS3 Sedan

Ook het interieur is met een sportieve saus overgoten. Zo zijn de instrumenten zwart en hebben ze rode naalden en witte tekens. Op de optielijst staat de virtuele cockpit van Audi met een speciaal RS scherm: de toerenteller verschijnt dan centraal in beeld. Links en rechts daarvan krijgt de bestuurder informatie over het koppel, de bandenspanning en de G krachten.

Audi RS3 Sedan

In het voorjaar verschijnt de RS3 Sedan op de markt. Autointernationaal.nl verwacht een prijs van 73.000 euro. Daarmee wordt de Audi 4,5 mille duurder dan de Mercedes-AMG CLA 45. Het sterkere, afgeslankte 2.5 TFSI blok zal op termijn zijn weg ook naar de RS3 Sportback vinden. Om zo de Mercedes-AMG A 45, die na zijn facelift goed is voor 381 pk, naar het tweede plan te verwijzen.

Reageren is niet mogelijk.