Beestachtig: Audi R8 Spyder

0

GetestDe nieuwe R8 Spyder

ModelAudi R8 Spyder

Modeljaar2016

RecensieWie wil er nog een turbo?

Waarom de korte test?

De tweede generatie Audi R8 kenden we al als coupé. Nu kan de pers kennismaken met de Spyder uitvoering. De coupé is met zijn gespierde lijnen en V10 onder glas al indrukwekkend, maar de open variant doet er nog een schepje bovenop.

Audi R8 Spyder op de weg

Wat voor auto is de Audi R8 Spyder?

De R8 Spyder is niet zomaar een onthoofde coupé. De carrosserieaanpassing gebeurde naar goed Duits gebruik grondig: het nieuwe model is 50 procent stijver dan de vorige editie, werd 25 kg lichter en presteert beter, want de sprint naar 100 km/u neemt tweetiende van een seconde minder in beslag. Als vanouds klopt er midscheeps achter een flink hart. Vertrekken doe je dus niet discreet.

Audi R8 Spyder stop en start

Is het wat?

De klanken van die V10 motor doen de omgeving (en de inzittenden) zinderen. Eerst duw je op het rempedaal, en dan op de startknop op het stuur. De V10 schudt wakker met een stevige grom. Voordat je nog maar één meter gereden hebt, is de toon al gezet. Ook dankzij de wind in je haren en een onderstel dat aan de grond kleeft (net als een roofdier dat zijn prooi besluipt), waan jij je snel in de zevende autohemel. Indrukwekkend is ook de breedte van de Audi R8 Spyder. Zijn derrière wekt de indruk dat er bijna een Airbus A380 op kan landen. In 20 seconden vouwt de stoffen kap zich op achter de sportstoelen. Die handeling kan je tot 50 km/u uitvoeren.

Audi R8 Spyder

Anders dan veel concurrenten heeft Audi voor haar R8 nog een heilig vertrouwen in een atmosferische motor. Zonder turbo’s zou de 5,2 liter grote V10 beter aan het gas hangen, gretiger toeren maken en een mooier geluid produceren. Dit betekent niet dat het geen moderne motor is: het bewijs wordt gevormd door zijn dubbele injectiesysteem (zowel direct als indirect).

Audi R8 Spyder automatische koppeling

De V10 is goed voor 540 pk en 540 Nm. Hij is standaard gekoppeld aan een 7-traps S-tronic automaat met dubbele koppeling. De versnelling stopt pas bij 318 km/u en de sprint naar 100 km/u werkt hij in 3,6 seconden. Audi vindt dat vlot zat, want anders dan de coupéversie is de Spyder niet leverbaar in Plus met tot 610 pk opgevoerd vermogen. Een cabriolet koop je namelijk ook/vooral om te cruisen. Kijk er niet van op als Audi in een later stadium alsnog met een 610 pk versie komt.

Audi R8 Spyder dashboard

‘Audi’ klinkt misschien minder prestigieus dan ‘Ferrari’, ‘Lamborghini’ of ‘Porsche’, maar in Ingolstadt weet men als geen ander hoe een interieur gebouwd dient te worden. Niet zozeer het overvloedig gebruik van leder maakt indruk, maar de oersolide bouwkwaliteit, evenals de toptechnologie waaronder een digitaal Virtual Cockpit instrumentenpaneel. Een minpunt is de zitpositie: die is voor langere personen iets te hoog en de krap. Verder is ook de bagageruimte in de neuspartij behelpen: 2 niet al te volle weekendtassen passen net, maar dat is het dan wel.

Audi R8 Spyder cockpit

Met fluwelen voet laat de Audi R8 zich ondanks het kolossale vermogen sturen als een bescheiden stadsauto. In comfortmodus rijgt de automaat de versnellingen naadloos aan elkaar, de demping (optioneel adaptief) is uitstekend en de uitlaat muilkorft de vulkanische V10. Op die manier kan je optimaal profiteren van de uitstekende Bang & Olufsen geluidsinstallatie die zelfs speakers in de hoofdsteunen omvat.

Audi R8 Spyder stoelen

Het prestatiepotentieel van de Audi R8 Spyder is dermate groot dat je het op de openbare weg nauwelijks maximaal lijkt te kunnen benutten. De V10 is soepel en klinkt zacht bij lage toeren, maar vanaf 4.000 omwentelingen transformeert hij tot een rockconcert. Het motorgeluid is kristalhelder, de Audi klimt moeiteloos tot aan de begrenzer (bij 8.250 toeren) en klinkt als een rallyauto wanneer je het gaspedaal loslaat. Inderdaad, alleen atmosferische motoren hebben zo’n karakter. Sommige concurrenten bieden meer trekkracht bij lage toerentallen, maar niemand is zo verwoestend bij hoge. De automaat vergroot het spektakel door bliksemsnel van verzet te wisselen en door een dot tussengas te geven bij terugschakelen.

Audi R8 Spyder achterkant

De Audi R8 Spyder is nauwelijks minder stijf dan de coupéversie. Daardoor duikt hij trefzeker bochten in en schiet hij er als een raket weer uit, dankzij de Quattro aandrijving die steeds het wiel zoekt met de meeste grip. In standaardmodus is het absorptievermogen prima, maar met de Magnetic Ride setting ingeschakeld worden de kwaliteiten van het onderstel naar een nóg hoger niveau getild. Ongeacht het wegdek (droog of af) is het weggedrag van de R8 Spyder even geruststellend als speels, al moet je wel je best doen om deze Audi uit zijn comfortzone te halen om hem vervolgens dwars te doen gaan.

Audi R8 Spyder

De Audi R8 Spyder kost met 246.000 euro bijna evenveel als sommige concurrenten met een prestigerijker logo. Maar de Audi kan zich in dit gezelschap uitstekend handhaven: het is waarlijk een beest van een auto die kwalitatief (onderstel, afwerking) niks onder doet voor zijn concurrenten. Voor een merk dat claimt voorsprong door techniek te hebben, is het verrassend dat er vastgehouden wordt aan een atmosferische motor, maar in die V10 zit ook de kracht van de R8: zijn karakter is lekker ‘old school’ en het geluid klinkt als muziek in je oren. Bij deze dakloze versie is die sensatie nóg intenser.

www.audi.nl

Audi R8 Spyder testrecensie

80%
80%
Awesome

De Audi R8 Spyder kost met 246.000 euro bijna evenveel als sommige concurrenten met een prestigerijker logo. Maar de Audi kan zich in dit gezelschap uitstekend handhaven: het is waarlijk een beest van een auto die kwalitatief (onderstel, afwerking) niks onder doet voor zijn concurrenten. Voor een merk dat claimt voorsprong door techniek te hebben, is het verrassend dat er vastgehouden wordt aan een atmosferische motor, maar in die V10 zit ook de kracht van de R8: zijn karakter is lekker 'old school' en het geluid klinkt als muziek in je oren. Bij deze dakloze versie is die sensatie nóg intenser

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (7)
    1.8

Reageren is niet mogelijk.