Nieuwstelex

0

+++ De uitslag van de eerste ronde van de AUTO VAN HET JAAR 2017 verkiezing is bekend. Van de 35 modellen die aanvankelijk aanspraak mochten maken op de titel, mogen er van de 58-koppige jury nu 7 door naar de volgende ronde. Het gaat hierbij om (in alfabetische volgorde) de Alfa Romeo Giulia, de Citroën C3, de Mercedes E klasse, de Nissan Micra, de Peugeot 3008, de Toyota C-HR en de Volvo S90/V90. De uitslag zal begin maart bekend worden gemaakt. De 2016-editie werd gewonnen door de nieuwe Opel Astra. Autointernationaal.nl denkt dat de Giulia en de E klasse dit jaar de grootste kanshebbers op de bokaal zijn. +++

+++ Uit onderzoek is gebleken dat geluidsarme BANDEN het brandstofverbruik verminderen. Wetenschappers van de Noorse stichting voor wetenschappelijk en industrieel onderzoek Sintef zien daardoor mogelijkheden voor het reduceren van verkeerslawaai en brandstofverbruik door combinatie van banden met lage rolweerstand met specifieke typen wegoppervlak. Proeven die werden uitgevoerd in een gezamenlijk project van Sintef en de technische universiteit van Gdansk in Polen leverden een grote hoeveelheid data op met betrekking tot de prestaties van voertuigen op verschillende wegoppervlakken en met verschillende autobanden, waaronder typen die speciaal zijn ontwikkeld voor elektrische auto’s. Het doel was het vinden van combinaties die gunstig zijn voor zowel het verkeerslawaai en de CO2-emissie van conventionele auto’s en van elektrische auto’s. Er zijn experimenten uitgevoerd op testcircuits met een grote hoeveelheid verschillende wegdekken. Ook werden proeven gedaan op gewone openbare wegen en in het laboratorium. De textuur van het wegdek bleek volgens de onderzoekers “heel belangrijk” voor de rolweerstand, het geluid en het energiegebruik. Bij 4 van de 5 bandenmerken voor elektrische voertuigen bleek de rolweerstand verminderd met gemiddeld 40 procent, wat zou leiden tot een potentiële daling van het energiegebruik met 12 tot 16 procent bij een constante snelheid van 50 km/u in de bebouwde kom en 4 tot 6 procent bij 80 km/u, aldus Sintef. “De metingen toonden aan dat een bepaald type stil asfalt (SMA8) dat in Noorwegen tussen 2012 en 2015 werd getest, en waarvan bekend is dat het een geringe geluidsreductie oplevert, een verschil in rolweerstand laat zien van 23 procent van een EV band van Continental (standaard op de elektrische Volkswagen Golf) in vergelijking met een populair type Michelin”, zegt akoesticus Truls Berge in een vraaggesprek met Automobiel Management. Volgens Berge rechtvaardigt de geconstateerde vermindering van geluid en verbruik een technologie ‘transfer’: conventionele auto’s zouden kunnen worden voorzien van banden voor elektrische auto’s, in combinatie met een herbezinning op de geschiktste textuur van het wegdek in gebieden met veel verkeer. +++

+++ JAGUAR LAND ROVER wil haar elektrische auto’s gaan bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zou het Britse merkenduo, dat sinds 2008 in handen is van het Indiase Tata Motors, ongeveer 10.000 banen creëren, aldus topman Ralf Speth. Jaguar onthulde eerder deze maand op de autotentoonstelling van Los Angeles een conceptversie van haar eerste elektrische model, de I-Pace. Deze cross-over gaat bij Magna Steyr in Oostenrijk gebouwd worden, maar productie van andere emissieloze modellen gaat volgens Speth in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. “We willen onze elektrische auto’s in de West Midlands bouwen, waar Jaguar Land Rover zijn thuisbasis heeft”, aldus de topman. Er is echter wel een ‘maar’: volgens Speth heeft het merkenduo daarbij wel de steun van de Britse regering nodig. Die kijkt sinds de Brexit niet meer op een procentpunt begrotingstekort meer of minder en heeft recent aangekondigd 390 miljoen pond (omgerekend 460 miljoen euro) vrij te maken om de ontwikkeling van autonoom rijdende en milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. De regering van Theresa May hoopt van Groot-Brittannië een broedplaats voor innovatie te maken, zeker nu export als gevolg van de onvermijdbare Brexit duurder gaat worden. Dat maakt producten die geen meerwaarde bieden kwetsbaar. Vorig jaar werden in het Verenigd Koninkrijk afgerond 1,6 miljoen auto’s gebouwd, waarvan Jaguar Land Rover een derde voor zijn rekening nam. Nissan heeft laten weten de volgende generatie Qashqai en de X-Trail te zullen gaan bouwen in Groot-Brittannië mits May over de brug zou komen met toezeggingen over staatssteun. Dat is inmiddels gebeurd. Speth heeft naar aanleiding daarvan gezegd dat Jaguar Land Rover “een eerlijke behandeling” van de Britse overheid wil. +++

+++ Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen overweegt appen en sms’en in de auto te verbieden. Ze is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met hun MOBIELE TELEFOON. Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. Schultz kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een ban op het bedienen van een mobiel. De minister spreekt van een groot probleem omdat, als je een paar seconden op je toestel kijkt, je zo een paar voetbalvelden verder bent met je auto. Omdat waarschuwingen tot nu toe niet helpen, wil zij verder kijken met ‘verbieden’ als mogelijke optie. Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. Een verbod zou, mits haalbaar, alleen gelden voor het direct bedienen van een mobiel. Niet voor roken of het wijzigen van de radiozender. Daarnaast zoekt de verkeersminister naar technische oplossingen. Ze denkt bijvoorbeeld aan automatische uitschakeling van bepaalde functies tijdens het rijden of dat de telefoon wordt overgenomen door de auto. Daarover wil zij in gesprek gaan met telecom bedrijven. Jaarlijks vallen er ongeveer 600 doden en zwaargewonden door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Ook handsfree bellen zorgt voor concentratieverlies. De kans op een ongeluk is bij bellen in de auto 4 keer hoger dan normaal. Ongelukken veroorzaken een belangrijk deel van de files. Steeds vaker staat het verkeer vast en voor de komende jaren wordt een toename van het aantal verkeersopstoppingen voorspeld. +++

+++ De OMZET groei van de auto & motorbranche is in het derde kwartaal gestagneerd. De opbrengsten lagen maar 1 procent hoger in vergelijking met vorig jaar, meldt het CBS. De belangrijkste oorzaak van de daling is de teruggelopen omzet van importeurs van nieuwe personenauto’s. Die lag in het derde kwartaal ruim 9 procent lager. Er werden vooral minder nieuwe auto’s voor de zakelijke markt verkocht. Dat komt door het verdwijnen van de gunstige bijtellingregels. In andere sectoren van de autobranche, zoals de handel in auto-onderdelen of de verkoop van bedrijfsauto’s, was er weliswaar groei, maar die bleef achter. Motoren deden het juist wel goed: in het derde kwartaal steeg de omzet met 8 procent. Ook de omzet van garages en andere autoservicebedrijven steeg, met 6 procent. +++

+++ Duitsland had in eerste instantie een vignetplicht voor alle Duitse wegen willen instellen. Door Nederlandse bezwaren is dit aangepast. Buitenlandse automobilisten moeten alleen op de snelwegen straks een vignet hebben. De Duitse overheid komt daarmee tegemoet aan de Nederlandse bezwaren tegen TOLHEFFING voor personenauto’s. In eerste instantie zou het hele Duitse wegennet namelijk onder de vignetplicht vallen, in de nieuwste plannen hoeven auto’s met een buitenlands kenteken alleen een vignet te hebben voor de snelwegen. Dat blijkt uit antwoorden van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op schriftelijke Kamervragen. Vanuit Nederland is er fel geprotesteerd tegen het tolplan omdat dit in strijd zou zijn met het beginsel van vrij verkeer in Europa. Onlangs kondigde de Europese Commissie nog aan Duitsland voor de rechter te slepen. De heffing dreigt vooral Nederlandse grensbewoners te duperen. Door alleen een vignet verplicht te stellen voor de snelwegen wordt het lokale verkeer in de grensregio’s een beetje ontzien, aldus de minister. +++

+++ TOYOTA gaat haar Chinese activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling voor hybride, elektrische en waterstofcel auto’s intensiveren. Eerste doel is het lanceren van stekkerhybride modellen in het Aziatische land. Die zullen als Corolla en als Levin verkocht gaan worden. Daarna wil Toyota beginnen met test & demonstratieritten met waterstofauto’s. Zowel de Corolla als de Levin zijn in China reeds te koop in ‘gewone’ hybride uitvoering. +++

+++ Van veel VERKEERSBRUGGEN is niet bekend hoe sterk en veilig ze eigenlijk zijn, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De afgelopen jaren is er fors bezuinigd op het Infrastructuurfonds, waaruit ook het onderhoud en het beheer van de verkeersbruggen wordt betaald. Daarom is het volgens TLN noodzakelijk dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor het onderhoud van bruggen in Nederland. TLN wijst op de situatie rond de Merwedebrug. Dagelijks moeten 18.000 vrachtauto’s omrijden door de plotselinge afsluiting van de brug. “Maar gek genoeg stond de Merwedebrug niet op het lijstje van Rijkswaterstaat met veertien belangrijke stalen bruggen die tot 2020 worden gerenoveerd”, zegt de woordvoerder van de vervoersorganisatie. TLN houdt rekening met nog veel meer onvoorziene afsluitingen. “Rijkswaterstaat blijft monitoren en pleisters plakken totdat de brug letterlijk uit elkaar valt”. Zo zijn de Wilhelminabrug bij Deventer en de Waalbrug in Nijmegen gesloten voor verkeer zwaarder dan 40 ton. +++

+++ VOLKSWAGEN start in Algerije een nieuwe joint venture. Samen met de lokale partner Sovac zullen er dagelijks zo’n 100 auto’s geproduceerd gaan worden. Vanaf komend voorjaar moeten in de Algerijnse stad Relizane, dat ruim 200 kilometer van hoofdstad Algiers gelegen is, de modellen Volkswagen Golf, Seat Ibiza, Skoda Octavia en Volkswagen Caddy van de band rollen. Volkswagen verkoopt momenteel in Algerije de huidige Golf, de Jetta en de vorige generatie Tiguan. Seat heeft er de Toledo, Ibiza en Leon in de prijslijst staan en Skoda biedt de Rapid,de Yeti en de vorige generaties van de Fabia en Superb aan. +++

Reageren is niet mogelijk.