Prijsindicatie Audi RS3 Sportback

0

33 pk erbij en 26 kilo eraf. Dat zijn de meest cruciale cijfers van de vernieuwde Audi RS3 Sportback. Met het opgevoerde vermogen van de 2.5 TFSI motor is hij nu weer de heetste hatchback van de planeet. Al geldt voor rij plezier niet zelden: minder is soms meer. Dus of de vernieuwde Audi RS3 Sportback met aangescherpte pk:kg verhouding ook de lekkerste auto in zijn klasse is, zal een test moeten uitwijzen.

Het maximum koppel bedraagt voortaan 480 Nm en is beschikbaar vanaf 1.700 toeren. Tot 5.850 omwentelingen kan je van deze trekkracht genieten; pas daarna vlakt de koppelcurve af. De vernieuwde Audi RS3 Sportback sprint in 4,1 seconden naar 100 km/u en heeft een op 250 km/u begrensde topsnelheid. Tenzij er bijbetaald wordt, want dan is 280 km/u mogelijk. Voor Audi is deze optie makkelijk geld verdienen, want er wordt gefluisterd dat de RS3 Sportback zonder begrenzer de 300 km/u kan aantikken.

Optisch profiteert de RS3 Sportback van dezelfde cosmetische correcties als de vorig jaar vernieuwde A3 modelreeks: een iets scherper getekende singleframe grille, andere ‘blades’ in de voorbumper en gewijzigde koplampen met LED techniek. Matrix verlichting is optioneel. Ten opzichte van de afgelopen oktober op de autosalon van Parijs gepresenteerde RS3 Sedan, eveneens 400 pk sterk, zijn er eigenlijk geen wijzigingen.

Het merk uit Ingolstadt deelt mee dat de vernieuwde RS 3 Sportback gemiddeld 8,3 liter benzine per 100 km verbruikt. De opgepepte 2.5 TFSI motor wordt standaard gecombineerd met Quattro vierwielaandrijving en een 7-traps S-tronic automaat. De vernieuwde RS 3 Sportback rolt op 19 inch lichtmetalen wielen, waarachter vóór tegen meerprijs koolstofkeramische remschijven gemonteerd kunnen worden.

Met zijn 400 pk is de vernieuwde RS3 Sportback weer krachtiger dan zijn grootste rivaal uit eigen land: de Mercedes-AMG A45. Die concurrent was na zijn update goed voor 381 pk, waarmee het model de prefacelift RS3 (367 pk) op paardenkrachtgebied juist had ingehaald.

Het publieksdebuut van de vernieuwde RS3 Sportback vindt komende maand plaats op de autosalon van Genève. Rijden kan vanaf augustus, maar Audi zal in het voorjaar al de prijzen bekend maken. Reken op minimaal 72.500 euro, oftewel zo’n 5 mille meer dan de Mercedes-AMG A45 moet opbrengen.

Reageren is niet mogelijk.