BMW M2 Competition wordt kunst op wielen

0

BMW onthult een speciale editie van de M2 Competition. Dit iconische model leent zich immers uitstekend voor een gelimiteerde oplage.

De M2 Competition is van zichzelf al een heel speciale auto, maar deze Futura 2000 versie doet er dus nog een schepje bovenop. Het gelimiteerde model is vernoemd naar een zeer bekende graffiti artiest. De inmiddels 64-jarige inwoner van New York (die als hij het vuilnis buiten zet gewoon Leonard Hilton McGurr heet) heeft zich over de M2 Competition ontfermd met deze speciale editie als het resultaat.


Dat van die gelimiteerde oplage dient heel letterlijk genomen te worden. Er zullen namelijk slechts 3 stuks van de creatie van Futura 2000 gebouwd worden. Elk exemplaar heeft zijn eigen unieke stijl want ze zijn met de hand door de artiest beschilderd, waardoor er feitelijk sprake is van zogeheten ‘one-offs’. De door Futura 2000 onder handen genomen M2 Competition ziet eruit alsof hij het werk is van een niet bijzonder getalenteerde straatartiest. Maar ja, kunst heeft nou eenmaal sowieso een hoog “dat kan mijn zoontje van 3 ook” gehalte.

Van een afstandje heeft de carrosseriedecoratie iets weg van marmer. Kunst op wielen dus en daar wil BMW graag een slaatje uit slaan. In München gaat men namelijk ook een speciale serie ‘Edition Futura’ exemplaren van de M2 Competition bouwen.

De versie die straks bij de BMW dealer te koop zal zijn, is voorzien van 2-kleurige sportstoelen (wit met een blauwe baan) die bekleed zijn met Dakota leder en Polar blauwe stiksels. Het stuurwiel is voorzien van Alcantara. Dit materiaal is ook gebruikt voor de grijze overstuur indicator. Op diverse interieurdelen zit graffiti.

Aan de buitenkant zie je subtiel de verwijzing van Futura 2000 op de zijschorten. Daar heeft de artiest namelijk zijn ‘tag’ gezet. Verder kan je het actiemodel herkennen aan de graffiti op de bumpers. De velgen zijn zwart.

Hoeveel exemplaren er van de M2 Edition designed by Futura 2000 naar Nederland komen, is nog niet bekend, maar wereldwijd zijn er 500 stuks beschikbaar. Het ‘actiemodel’ is gebaseerd op de M2 Competition en heeft dus een 410 pk sterke 3,0 liter 6 cilinder lijn motor onder de kap. Wat de tamelijk unieke BMW gaat kosten, is nog niet bekend. Reken op een flink hogere prijs dan de 102.095 euro die de M2 Competition kost.


BMW heeft warme connecties met de kunstwereld. Al vanaf de jaren zeventig stelt de fabrikant auto’s beschikbaar aan artiesten, die er vervolgens een museumstuk van maken. Roy Lichtenstein beschilderde een 320i Turbo, Andy Warhol een M1 Procar, David Hockney een 850CSi en Jeff Koons een M3 GT2. Zij creëerden allemaal eerder al een zogeheten BMW Art Car. Nu is het dus de beurt aan graffiti artiest Leonard Hilton McGurr, beter bekend als Futura 2000.

De BMW M2 Competition verving in 2018 de M2. Hij kreeg de zescilinder turbomotor van de M4, maar dan met 410 pk in plaats van 431 pk. Uitgerust met een M DCT automaat met dubbele koppeling gaat hij in 4,2 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid van de M2 Competition is begrensd op 250 km/u, maar tegen betaling laat BMW de elektronische teugels vieren tot 280 km/u.

Reageren is niet mogelijk.