Hyundai is klaar voor productie Kona Electric in Tsjechië

0

Hyundai is klaar voor de productie van de Kona Electric in zijn Tsjechische fabriek in Nošovice. In maart 2020 zullen de eerste exemplaren daar van de band rollen.

In Tsjechië gaat Hyundai 30.000 eenheden van de Kona Electric produceren. Liefst 10.000 stuks daarvan worden geleverd aan Nederland. Door de eveneens toegenomen capaciteit in de fabriek in Ulsan, Zuid-Korea, kan Hyundai nu 3 keer zoveel auto’s leveren voor de Europese markt. De wachttijd voor de Kona Electric is daarmee aanzienlijk verkort. Nu bestellen betekent vóór de zomer rijden, zegt een woordvoerder van Hyundai Nederland.

“Met de productiestart van de Kona Electric in Tsjechië zet Hyundai weer een stap als leidende speler wanneer het gaat over elektrische mobiliteitsoplossingen in Europa”, zegt Dong Woo Choi, president en CEO van Hyundai Motor Europe. “Wij zien de uitbreiding van de productie in Europa als een verlengstuk van onze filosofie ‘gemaakt in Europa, voor Europa’. Wij versterken hiermee ook onze daadkracht in Europa, doordat wij toekomstbestendige mobiliteitsoplossingen op locatie kunnen produceren”.

De productie van het accupakket gaat eveneens plaatsvinden in Europa, zodat een stabiele toevoer van batterijen voor de Kona Electric is gegarandeerd. Het voorbereiden van de Tsjechische fabriek op de productie van de emissievrije compacte cross-over vond de afgelopen maanden plaats. Diverse onderdelen in de fabriek moesten worden aangepast. Zo werden de drukpersen gewijzigd om de verschillende onderdelen van de i30-familie, de Tucson en nu dus ook de Kona Electric te kunnen produceren. Dit model is de eerste auto die Hyundai in de Tsjechische fabriek produceert met een dak in 2 kleurtinten. Daarvoor moest het lak proces worden aangepast. Ook is het personeel bijgeschoold.

Speciaal voor de elektrische Hyundai Kona is er een nieuw onderdeel aan het productieproces toegevoegd: de opslag en installatie van de accupakketten. Autonome robots zorgen ervoor dat die op precies de juiste tijd van de opslag naar de plek van installatie in de fabriek worden gebracht.

Hyundai gaat in 2020 circa 80.000 emissieloze auto’s produceren voor de Europese markt, met name exemplaren van de Kona Electric, de Ioniq Electric en de waterstofauto Nexo. Met deze productie verwachten de Koreanen de grootste leverancier van emissieloze auto’s in Europa te worden in 2020. In Nederland loopt het automerk voorop in dit proces. Liefst 80 procent van alle nieuwe auto’s van Hyundai die dit jaar bij ons worden verkocht, is (deels) geëlektrificeerd. 60 procent daarvan is volledig emissievrij.

Reageren is niet mogelijk.