BMW 5-serie heeft de primeur: iPhone als autosleutel

0

De Amerikaanse hightech gigant Apple heeft ondersteuning voor Car Key op haar iPhone aangekondigd. BMW is de eerste autofabrikant die toehapt. Maar het systeem werkt alleen bij modellen die na 1 juli van de band zullen rollen.

Car Key is een van de nieuwe features in iOS 14 en stelt de gebruiken in staat om de ‘autosleutel’ te integreren in zijn of haar Apple Wallet. In die digitale portefeuille kon men al bonuskaarten van winkels, studentenkaarten of vliegtickets opbergen. De integratie van de autosleutel in Apple Wallet komt geen seconde te vroeg, want via Android kon men al geruime tijd een auto ontgrendelen.

Er zijn al autofabrikanten die het mogelijk maken om de auto te ontgrendelen via de app, maar nu zit de feature dus rechtstreeks ingebouwd in de iPhone. Heb jij een auto die Car Key ondersteunt, dan kan jij na het paren simpelweg jouw telefoon of jouw Apple Watch tegen de NFC lezer van jouw auto houden en instappen. Jij kan ook toegang verlenen aan jouw vrienden (tot 5 extra gebruikers) via iMessage. Jouw auto vergrendelen of ontgrendelen met jouw telefoon is niet nieuw. Wij kennen die functie voornamelijk van elektrische modellen die een eigen app hebben. Maar Apple CarKey is veiliger en heeft meer mogelijkheden.

De digitale autosleutel wordt opgeslagen in een beveiligde chip van de iPhone. Momenteel is het nog nodig om de telefoon tegen de deurklink van de auto aan te houden, maar dat gaat in de toekomst veranderen. De U1-chip die al in de iPhone 11 zit, werkt over langere afstanden. Indien de auto uitgeleend wordt, kunnen er restricties opgelegd worden, om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat de uitgeleende 5-serie wordt geflitst met 250 km/u. Behalve de topsnelheid, zijn ook het motorvermogen en het radiovolume terug te schroeven.

BMW en Apple zijn al geruime tijd dikke vrienden. Zo is het deze autofabrikant die al jaren technologieën van het hightech bedrijf pusht in haar modellen, zoals de integratie van Apple Carplay zonder snoertje bijvoorbeeld. BMW ook de eerste was met iPod integratie. De samenwerking gaat nu een stap verder, want na de eerste te zijn met draadloze Apple CarPlay, is de autofabrikant uit München ook de eerste die Car Key zal ondersteunen. Wat nu als de auto op slot zit en de accu van je iPhone leeg is? Daar is rekening mee gehouden: zodra de telefoon zo weinig stroom heeft dat hij zichzelf uitschakelt, werkt het toestel nog tot 5 uur lang als autosleutel.

In BMW taal heet dat Digital Key. Daarmee wordt het mogelijk om met een digitale sleutel op jouw iPhone jouw auto te openen. Het komt als eerste beschikbaar voor de onlangs vernieuwde 5-serie. Andere modellen (1, 2, 3, 4, 6, 8, X5, X6, X7, Z4) volgen later, althans exemplaren die na 1 juli aanstaande worden geproduceerd. Enkel de oudere modellen uit het gamma (X1, X2, X3, X4, 7-serie) vallen uit de boot. Je hebt ook een iPhone XR, XS en/of Apple Watch Series 5 of nieuwer exemplaar nodig om Car Key te kunnen gebruiken. Ach, wat is een investering van een kleine 1.000 euro nu om te kunnen beschikken over een digitale sleutel?

Reageren is niet mogelijk.