Fastned: omzet groeit gestaag, verlies hardnekkig

0

Fastned, de uitbater van snelle laadstations voor elektrische auto’s, heeft in 2020 een hogere omzet in de boeken gezet dankzij het almaar verder groeiende aantal personenwagens met batterij aandrijving op de weg in zijn belangrijkste markten. Ook breidde het bedrijf zijn netwerk verder uit.

Volgens Fastned zorgden de coronamaatregelen wel voor minder drukte op de weg, maar dat werd gecompenseerd door sterke groei van het aantal geregistreerde elektrische auto’s in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. De zogenoemde laadomzet, de inkomsten gerelateerd aan het opladen van elektrische auto’s, klom daardoor met 37 procent tot 6,3 miljoen euro. De totale omzet, waarin ook andere activiteiten zitten, bedroeg 6,9 miljoen euro.

Fastned opende vorig jaar 17 nieuwe stations, waaronder de eerste vestiging in België en Zwitserland. Daarmee kwam het netwerk eind 2020 uitkwam op 131 stations. Het bedrijf heeft ook een aanbesteding gewonnen om 9 snelle laadstations langs Franse snelwegen te gaan exploiteren. Er wordt verwacht dat er nog meer locaties in dit land gaan volgen.

De onderneming is nog wel verlieslijdend vanwege de hoge investeringen die worden gedaan om te kunnen groeien. Er werd in 2020 voor 12 miljoen euro aan rode cijfers geschreven. In februari haalde het beursgenoteerde Fastned via een aandelenemissie nog 150 miljoen euro op bij beleggers om het netwerk verder uit te kunnen breiden. Topman Michiel Langezaal van Fastned spreekt van een exponentieel groeiende laadmarkt. De financiële positie van Fastned is dankzij de hoge beurskoers sterk.

Fastned breidde in 2020 haar netwerk zoals gezegd uit met 17 nieuwe stations. De capaciteit van het netwerk werd verder vergroot door het installeren van nieuwe en snellere laders op bestaande stations. Hierbij verwierf het bedrijf 28 nieuwe locaties, waarmee het totaal op 287 komt (inclusief bestaande stations). Het snelle laadbedrijf verwacht dit jaar, als de lockdown maatregelen worden opgeheven, een sterke toename in de vraag naar opladen. Daardoor zal de bezettingsgraad van de stations snel toenemen.

Reageren is niet mogelijk.