Productie van de iX is het begin van een nieuw tijdperk voor BMW

0

Voor de lancering van de nieuwe iX heeft BMW haar fabriek in Dingolfing geherstructureerd en aanzienlijke investeringen gedaan. Nu assembleren de medewerkers een mix van modellen met een verbrandingsmotor, plug-in hybride versies en volledig elektrische auto’s op één productielijn.

Dit betekent dat op 2 juli de serieproductie van de volledig elektrische BMW iX in Dingolfing van start kon gaan. Op de foto rechtsvoor Milan Nedeljkovic, lid van de Raad van Bestuur bij BMW en eindverantwoordelijk voor de productie. Linksvoor staat Christoph Schröder, de baas van de fabriek in Dingolfing. Nedeljkovic zegt over de productiestart: “Met de lancering van de iX hebben wij een nieuwe mijlpaal bereikt in de uitbreiding van elektrificatie. Ons productienetwerk bewijst daarmee de succesvolle transformatie richting elektromobiliteit en digitalisering”. De iX wordt flexibel gebouwd op een lopende band in BMW’s grootste Europese fabriek samen met exemplaren uit de 5, 7 en 8-serie. Om deze flexibiliteit en verscheidenheid aan aandrijvingen mogelijk te kunnen maken, werd de voertuigassemblage van Dingolfing uitgebreid en geherstructureerd. In totaal investeerde BMW aldaar meer dan 400 miljoen euro in de autofabriek ten behoeve van de iX. “Veel van de ombouw- en structurele maatregelen komen nu al ten goede aan de opvolgers van de 7- en 5-serie, waar wij ook volledig elektrische versies van hebben aangekondigd”, aldus Schröder. Hij is vooral trots op zijn medewerkers omdat zij ondanks de coronapandemie de productie van de iX op tijd opgestart hebben weten te krijgen.

Na ongeveer 8 procent geëlektrificeerde voertuigen in 2020, verwacht Nedeljkovic dat het productieaandeel dit jaar zal verdubbelen tot ongeveer 18.000 eenheden. De helft van de in Dingolfing geproduceerde voertuigen zou tegen het midden van het decennium geëlektrificeerd moeten zijn, waarbij de iX een belangrijke rol speelt. “Al volgend jaar zal de iX een van de modellen met het hoogste volume op de locatie zijn”, aldus Nedeljkovic. De i4 volgt in de herfst in de fabriek in München. Eind volgend jaar moeten alle Duitse BMW fabrieken minimaal één volledig elektrisch voertuig produceren.

De productie van de iX in Dingolfing profiteert volgens Schröder van de technologische knowhow en competentie die zich op de fabriekslocatie bevinden. Dankzij hun nauwe interactie bereikt de productiefaciliteit een hoog niveau van intern vervaardigde componenten, korte afstanden en een algeheel optimum op het gebied van productietechnologie. De sterk geïntegreerde fabricage van modellen met elektrische aandrijving van de vijfde generatie en de batterijmodules, evenals de volledige elektrische as, worden ook ter plaatse gebouwd. Dit betekent dat het verticale productiebereik van de iX vergelijkbaar is met dat van de BMW modellen met een verbrandingsmotor.

Vanaf 2022 zou in Dingolfing elektrische aandrijvingen voor meer dan een half miljoen elektrische voertuigen kunnen worden geproduceerd. Toch verwerpt Nedeljkovic opnieuw de optie van eigen productie van batterijcellen: dat zou momenteel niet nuttig zijn vanwege de verschillende vereisten, die afhankelijk is van het specifieke model, en de snelle vooruitgang op het gebied van batterijtechnologie. Met de productiestart van de iX komen ook enkele innovaties in de productieprocessen, bijvoorbeeld op het gebied van bedradingssysteemarchitectuur, software, digitale services, netwerken en geautomatiseerde rij functies. Volgens Nedeljkovic heeft de IX een belangrijke pioniersfunctie. Hij omschrijf het model als “een speerpunt op het gebied van digitalisering en elektrificatie”. Dit geldt in het bijzonder voor de productie. Daardoor zullen toekomstige technologieën hun weg vinden naar het productiesysteem, bijvoorbeeld in de vorm van digitale methoden voor de kwalificatie van medewerkers, de automatisering van logistieke processen, virtuele inbedrijfstelling en de beveiliging van rij hulpsystemen.

Om duurzaam te produceren, hecht BMW naar eigen zeggen veel belang aan een betere CO2-balans. “We zijn al de benchmark van onze industrie op het gebied van duurzaamheid, maar we investeren in hulpbronnenbesparende technologieën en stellen onszelf ambitieuze doelen voor de meest duurzame productie”, zo benadrukt Nedeljkovic. Tot nu toe betekent dit: Het verbruik van hulpbronnen per geproduceerd voertuig is in de periode 2006-2020 met meer dan de helft gedaald en de CO2-uitstoot met maar liefst 78 procent. Tegen 2030 zullen ze naar verwachting met nog eens 80 procent per geproduceerd voertuig dalen. “Hiervoor hebben we een aantal maatregelen geïmplementeerd en opnieuw ontworpen”, zo vult Schröder aan. De iX wordt in dit kader uitsluitend geproduceerd met regionale en rechtstreekse groene stroom die afkomstig is van waterkrachtcentrales op de Isar en Lech.

De iX brengt echter ook nieuwe kwalificatie-eisen met zich mee. Daarmee wordt de herstructurering van competenties in het productienetwerk bij BMW versneld, aldus Schröder. Alleen al in Dingolfing hebben sinds 2012 meer dan 4.000 werknemers nieuwe, veelbelovende banen aangenomen. Als voorbeeld noemde de fabrieksmanager de oprichting en uitbreiding van het competentiecentrum voor de productie van elektrische aandrijvingen op de site: hier werken sinds vorig jaar meer dan 2 keer zoveel medewerkers: meer dan 1.200 in plaats van de vorige 600. Tegen het einde van dit jaar zou het aantal meer dan 1.900 moeten zijn. Op de lange termijn verwacht BMW ondanks de transitie naar elektrisch rijden hetzelfde werkgelegenheidsniveau in zijn fabrieken. Volgens Nedeljkovic heeft de fabrikant op korte termijn zelfs meer personeel nodig.

Reageren is niet mogelijk.