BMW koopt Alpina

0

De BMW Groep breidt haar activiteiten uit. Het autoconcern uit München heeft namelijk officieel Alpina overgenomen en de beroemde tuner aan haar portfolio van premium merken toegevoegd.

BMW en Alpina Burkard Bovensiepen GmbH & Co. (zoals de tuner officieel heet) hebben overeenkomst bereikt om de toekomst van Alpina op lange termijn veilig te stellen. Er is evenwel afgesproken om de financiële details van de overname niet publiekelijk te bespreken.

Al meer dan een halve eeuw werken BMW en Alpina nauw met elkaar samen om zo enkele van de meest speciale premium sportwagens op de markt te creëren. De zaken gaan gewoon door. Dit betekent dat Alpina gemodificeerde BMW producten zal blijven ontwikkelen, produceren en verkopen. Volgens de overeenkomst zullen Alpina producten nog steeds deels gemonteerd worden op BMW productielijnen, voordat ze worden overgebracht naar Buchloe, net buiten München, voor de behandeling van de tuner. Die overeenkomst verandert pas in 2025. Daarna kijken beide merken naar de toekomst.

In het persbericht laten BMW en Alpina er geen twijfel over bestaan ​​dat de toekomst van mobiliteit, zowel op het gebied van elektrificatie als qua automatisering, een van de belangrijkste factoren bij deze overname is. Als kleine fabrikant zijn dergelijke drastische veranderingen in de aard van mobiliteit moeilijk voor Alpina. Maar deel uitmakend van de BMW Groep en toegang hebbend tot al zijn middelen en technische mogelijkheden, zal Alpina met vol vertrouwen de toekomst in kunnen gaan.

Na 2025 eindigen de huidige werkzaamheden op het hoofdkantoor van Alpina in Buchloe. Service-, onderdelen- en accessoireverkoop zullen aldaar blijven doorgaan, maar de belangrijke voertuigproductie zal dat dus niet doen. Dat zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. BMW zal er naar eigen zeggen alles aan doen om veel van de Alpina werknemers een baan bij BMW te geven. Anders zullen zij terecht kunnen bij leveranciers en ontwikkelingspartners.

Vorig jaar was het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van Alpina. Door deel uit te maken van de BMW Groep zal Alpina door de komende veranderingen naar eigen zeggen “levend en welvarend blijven”. Burkard Bovensiepen (zie foto boven) richtte Alpina op in 1965 en ontwikkelt, produceert en racet sindsdien gemodificeerde BMW auto’s. Nu, 57 jaar later, zijn de twee merken officieel één.

Reageren is niet mogelijk.