VDL Nedcar neemt afscheid van de BMW X1

0

Komende maand stopt bij VDL Nedcar de productie van de BMW X1. Tot eind volgend jaar lopen alleen nog exemplaren van de Mini modellen Countryman en Cabrio van de band, met een eventuele uitloop naar het voorjaar van 2024.

Een woordvoerder van de BMW Groep in München bevestigt de productiestop van de X1 in Born, maar wil “om strategische redenen” geen harde einddatum noemen. “Het zal zo rond de zomer zijn”, zegt ze diplomatiek. “Vanaf de herfst wordt de nieuwe generatie X1 uitsluitend in Regensburg geproduceerd”. Op dit moment is er sprake van een zogeheten gesplitste productie. De vraag naar de X1 was in 2017 zo overweldigend, dat BMW op zoek moest naar extra productiecapaciteit buiten de eigen fabriek in Regensburg. Die werd al snel gevonden bij VDL Nedcar in Born.

De Beierse autofabrikant investeerde ruim 150 miljoen euro in aanpassing van de assemblagelijn en eind augustus 2017 rolde de eerste X1 van de band. Na bijna 5 jaar is het nog amper nodig voor BMW om een beroep te doen op de extra productiecapaciteit van VDL Nedcar. Het gaat momenteel om circa 14 exemplaren van de SUV per dag.

Door het wereldwijde chipprobleem stokt ook nog steeds de assemblage van de Mini modellen Countryman en Cabrio. VDL Nedcar maakt die exclusief voor de wereldmarkt. Vanaf donderdag 19 mei tot en met 31 mei ligt de productie in de fabriek plat. Het productiepersoneel gaat zolang in een stand-by modus. In juni zal de productie van de Mini modellen weer worden opgestart, maar dat is zoals gezegd een aflopende zaken. Eind 2023, met een eventuele uitloop naar het voorjaar van 2024, is het definitief over en uit. Zullen er tegen die tijd nieuwe productieopdrachten zijn gevonden door VDL Nedcar?

Achter de schermen onderhoudt de VDL top innige contacten met potentiële nieuwe opdrachtgevers én met BMW. OR voorzitter Abdel Lahssani van VDL Nedcar gelooft nog steeds in een goede afloop van die gesprekken: “Er is in elk geval genoeg interesse, zo blijkt uit de vele bezoeken aan de fabriek. Helaas is er op dit ogenblik nog geen concreet resultaat. Als ondernemingsraad hebben we nog steeds alle vertrouwen”. Het is mogelijk dat het contract met BMW na oktober 2023 met enkele maanden wordt verlengd. Door het mondiale chipprobleem zijn er immers bij vrijwel elke autofabrikant stevige productieachterstanden ontstaan. De BMW woordvoerder gaat daar niet verder op in. “Dat is speculatie”.

Reageren is niet mogelijk.