Volkswagen onthult de Atlas

0

Volkswagen heeft in de aanloop naar de autotentoonstelling van Los Angeles haar nieuwe grote 7-persoons SUV onthuld. Het model, Atlas genaamd, is primair bestemd voor de Noord Amerikaanse markt. Daar zijn SUVs met 3 zitrijen zeer in trek. De verkoop start in het voorjaar van 2017. Dan zullen ook de prijzen bekend worden gemaakt. Later zal hij ook in Rusland en het Midden-Oosten verkocht gaan worden. Europa staat niet op de agenda.

Volkswagen Atlas zijflank

De Volkswagen Atlas, een productievertaling van de CrossBlue conceptstudie uit 2013, gaat in Chattanooga in de Verenigde Staten gebouwd worden. De SUV is gebaseerd op het modulaire MQB platform van Volkswagen voor modellen met de motor dwars voorin. De Atlas is 5,037 meter lang en 1,979 meter breed. De hoogte bedraagt 1,767 meter. Met deze maatvoering is de Atlas de grootste Volkswagen die in de Verenigde Staten te koop is. De SUV gaat geleverd worden in 5 verschillende uitrustingniveaus.

Volkswagen Atlas interieur

Bij de verkoopstart zal de Atlas leverbaar zijn in 2 motorvarianten: een 2.0 TSI viercilinderversie met 241 pk en een 3,6 liter grote VR6 die goed is voor 284 pk. Beide motoren zijn gekoppeld aan een 8-traps automaat. De 2.0 TSI is er alleen met voorwielaandrijving, voor de VR6 is tegen meerprijs 4Motion vierwielaandrijving beschikbaar. De Atlas is in die configuratie ook voorzien van verschillende rij modi waarmee het rijgedrag kan worden afgestemd op de wegomstandigheden. Saillant detail: Volkswagen doet nog geen uitspraken over het verbruik van de Atlas. De Duitsers wachten netjes tot de Amerikaanse milieuautoriteit de SUV heeft getest. Oh ja: een TDI diesel is in geen velden of wegen te bekennen.

Volkswagen Atlas cockpit

Volgens Volkswagen is het interieur van de Atlas ruim genoeg voor 7 volwassenen. De zetels op de derde rij kunnen worden weg geklapt. De bestuurder wordt getrakteerd op een digitaal instrumentarium en een Car-Net infotainment systeem dat geschikt is voor Apple CarPlay, Android Auto en MirrorLink. Ook standaard is een geluidsinstallatie van Fender met 12 speakers end een 480-watt versterker.

Volkswagen Atlas overzicht

Qua veiligheid pakt de Atlas uit met Automatic Post-Collision Braking System. Daarmee heeft de Volkswagen een primeur in zijn klasse, althans op de Noord Amerikaanse markt. Verder is de Volkswagen Atlas voorzien van adaptieve cruise controle, Forward Collision Warning, dode hoek waarschuwing, Lane Departure Warning en een automatische noodrem assistent.

atlasa7

De eerste man van Volkswagen in Noord Amerika, Hinrich Wöbcken, licht de Atlas als volgt toe: “Dit is de grootste en meest gewaagde Volkswagen die wij ooit gebouwd hebben in de Verenigde Staten. Hij combineert een opvallend design met de vakmanschap waar wij bekend om zijn. En nu krijg je die in 7-persoons verpakking. Met de Volkswagen Atlas begint een nieuwe reis voor Volkswagen naar het hart van de Amerikaanse automarkt”.

Reageren is niet mogelijk.