Batterij Nissan Leaf krijgt tweede leven

0

Batterijtechnologie is hip tegenwoordig. Want met de gestage opmars van de elektrische auto komen er steeds meer accu’s bij. Wat zou je daar mee kunnen doen als zij hun dienst in de auto er op hebben zitten?

Nissan heeft zelf het antwoord al bedacht. De batterijpakketten van de Leaf gaan gebouwen van energie voorzien. Om te beginnen de Amsterdam Arena. Die wordt in de toekomst van stroom voorzien door 280 accu’s van de Leaf. De batterijensets zijn dan niet sterk genoeg meer om een auto van stroom te voorzien, maar het resterende vermogen is nog prima bruikbaar voor andere doeleinden.

Nissan, Eaton and The Mobility House power up Amsterdam Arena

In de Amsterdam Arena is het grootste energieopslagsysteem in een commerciële toepassing in Europa in gebruik genomen, onder de noemer xStorage Building. Het xStorage Building systeem fungeert als back-up en bestaat uit 280 hergebruikte Nissan Leaf batterijpakketten, met een totale capaciteit van 4 Megawatt. Het systeem zorgt als back-up ervoor dat de verlichting in het stadion met 55.000 zitplaatsen niet uitvalt. Op dit moment is de Amsterdam Arena voor deze taak nog aangewezen op dieselgeneratoren. Behalve het voetbalstadion kan ook de directe omgeving van de Amsterdam Arena profiteren van de capaciteit van de accu’s wanneer de stroom uitvalt.

Het systeem zorgt als back-up ervoor dat de verlichting in het stadion met 55.000 zitplaatsen niet uitvalt. Het systeem maakt tevens de energielevering aan de Amsterdam Arena efficiënter, duurzamer en meer betrouwbaar. Op dit moment is de Amsterdam Arena voor deze taak nog aangewezen op dieselgeneratoren. Behalve het voetbalstadion kan ook de directe omgeving van de Amsterdam Arena profiteren van de capaciteit van de accu’s wanneer de stroom uitvalt. Het xStorage Building systeem in de Amsterdam Arena is onderdeel van een samenwerking tussen Nissan en energienetbeheerder Aeton.

Nissan, Eaton and The Mobility House power up Amsterdam Arena

Nissan kondigt samen met Aeton ook xStorage Home units voor thuis aan zodat consumenten zelf energie kunnen opslaan en zelf kunnen bepalen wanneer ze het gebruiken. Ze kunnen zo besparen op de energiekosten, omdat het stroomnetwerk tijdens piekmomenten niet aangesproken hoeft te worden. Het is volgens Nissan een mooie manier om een duurzaam tweede leven te geven aan batterijen uit de elektrische modellen van Nissan, al zijn ze ook leverbaar met nieuwe batterijen.

De xStorage Home units zijn leverbaar vanaf 3.500 euro (excl. BTW en installatiekosten). De klant krijgt dan een exemplaar met een capaciteit van 3,5 kW. Voor een 6 kW xStorage Home unit betaalt men 3.900 euro. Exemplaren met nieuwe batterijen zijn er vanaf 5.000 euro tot aan 5.580 euro voor de versie met de hoogste capaciteit en met een uitgebreide garantieperiode van 10 jaar. Consumenten in Groot-Brittannië, Duitsland en Noorwegen kunnen nu al bestellen.

xStorage residential energy storage

Reageren is niet mogelijk.