Renault pleit voor apart EV rijbewijs

0

Renault heeft de regering van Zweden voorgesteld om een apart rijbewijs in te voeren voor mensen die een elektrische auto willen gaan kopen en rijden. De overheid zou ook korting moeten geven op de lessen en het examen voor een dergelijk ‘roze papiertje’ om zo emissieloos rijden populairder te maken.

De Zweedse regering heeft de intentie uitgesproken om in 2030 alleen nog maar elektrische nieuwe auto’s toe te laten in het verkeer. Alles wat naar benzine of diesel ruikt, wordt verbannen. Het Scandinavische land schaart zich hiermee bij de buren in Noorwegen, maar ook bij een aantal andere wereldnaties. Maar zoals bijna overal heeft ook Stockholm tot nu toe nog geen concrete voorstellen gedaan om dat doel te halen.

Renault, dat met de Zoe (foto) een voorname rol speelt in het segment voor elektrische auto’s, wil het proces nu versnellen. Wie uiteindelijk met subsidie een EV rijbewijs haalt, zou volgens de Franse autobouwer ook recht moeten krijgen op gratis parkeren en gratis opladen in stadsgebieden.

Kort geleden heeft Renault een onderzoek laten houden onder de Zweedse bevolking waaruit bleek dat 60 procent graag meer elektrische auto’s op de weg ziet. Een kleine meerderheid vindt ook dat de regering niet genoeg doet om dat te bevorderen. “Zweden wordt vaak gezien als een voorloper, zowel bij technische innovatie als sociale veranderingen. Het is dan toch een beetje verrassend dat ze zo langzaam gaan als het er om gaat het land onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen”, zegt Lars Höglin, manager van Renault Zweden, in een vraaggesprek met Automobiel Management.

Reageren is niet mogelijk.