Prijsindicatie Volkswagen T-Roc

0

In 2014 kondigde Volkswagen al aan met een compacte cross-over te zullen komen. In de vorm van de T-Roc conceptstudie werd daar toen een voorproefje van getoond. Nu is er (meer) beeldmateriaal, namelijk een computertekening, van de productieversie. Daarop zijn goed de contouren te zien van de cross-over op basis van de volgende generatie Polo.

Zoals verwacht wordt de definitieve T-Roc een kleine versie van de Tiguan, oftewel ‘gewoon’ een 5-deurs model. De gelijknamige, meer coupéachtige conceptstudie uit 2014 had geen achterportieren (maar wel uitneembare dakpanelen). Volkswagen gaat met het model opereren in het B segment voor cross-overs, dat momenteel aangevoerd wordt door de Renault Captur.

Het motorenpalet begint bij de 95 pk sterke driecilinder 1.0 TSI. Deze krachtbron wordt ook leverbaar met 115 pk. Het topmodel krijgt de nieuwe, 150 pk sterke 1.5 TSI motor onder de kap. Het 1.6 TDI blok neemt alle dieselhonneurs waar. Qua transmissie zijn er de smaken ‘handgeschakelde 6-bak’ en ‘7-traps DSG automaat met dubbele koppeling’. Mogelijk breidt Volkswagen het palet op termijn uit met een GTE stekkerhybride uitvoering en een volledig elektrische versie. De laatste krijgt dan een actieradius van minimaal 300 kilometer.

In ieder geval gaat 4Motion vierwielaandrijving tot de mogelijkheden behoren. Er zijn voor de uitvoeringen met louter tractie vóór 3 rij modi gepland: Street, Off-road en Snow. Een adaptief onderstel wordt tegen meerprijs leverbaar. De T-Roc is gebaseerd op het relatief lichte MQB platform van Volkswagen dat ook onder de Audi Q2 te vinden is. Mede daardoor weegt zelfs de zwaarste versie minder dan 1.400 kg kilo.

In conceptvorm was de T-Roc 4,18 meter lang. Daarmee is hij iets korter dan de Golf. Verder was de T-Roc als studiemodel 1,83 meter breed en 1,50 meter hoog. Verder heeft hij een wielbasis van 2,60 meter. De modelnaam ‘T-Roc’ past goed bij een Volkswagen. Immers, de ‘T’ is bij dit merk de traditionele beginletter voor avontuurlijke modellen (Tiguan, Touareg) en ‘Roc’ verwijst naar ‘Rock’ (rots).

Het kan zijn dat door de komst van de T-Roc de CrossPolo het veld gaat ruimen. De compacte cross-over komt in 2018 op de markt voor prijzen die dichtbij die van de Golf Variant zullen liggen. Dat betekend een instapprijs van ongeveer 24.000 euro. Daarmee wordt de T-Roc fors duurder dan de eerder genoemde Renault Captur (20.610 euro als 0.9 TCe Expression) maar is hij nog altijd 3 mille goedkoper dan de Audi Q2 met 1.0 TFSI motor.

Reageren is niet mogelijk.