Nissan plaagt met nieuwe Leaf

0

Nissan zal later dit jaar de tweede generatie Leaf voorstellen. Als een soort tromgeroffel komen de Japanners nu met deze plaagfoto. De kans is groot dat wij er nog meer voorgeschoteld krijgen in de aanloop naar de officiële onthulling medio september.

Naast een veel pittiger uiterlijk (met onder andere de merkkarakteristieke V-Motion grille en koplampen met LED techniek) krijgt de tweede generatie Leaf een opgewaardeerd accupakket van 60 kWh in plaats van 50 kWh. Daarmee moet de Nissan 300 à 400 kilometer ver komen voordat hij weer aan het snoer moet. De Leaf kan daarmee niet de Opel Ampera-e verslaan, die met 520 kilometer in de boeken staat, maar wel de Tesla Model 3, die op een volle acculading 345 km ver komt.

Wat de Leaf ten opzichte van de Ampera-e mist qua actieradius, zal hij goed maken met zijn prijs: Nissan beloofde eind vorig jaar dat de nieuwe editie circa 30 procent goedkoper wordt. Daarmee wordt de Leaf prijstechnisch een alternatief voor de Pulsar. En ook de Hyundai Ioniq Electric zal de concurrentie van de nieuwe Nissan gaan voelen.

De prijsverlaging is mogelijk dankzij schaalvoordelen die Nissan in samenwerking met haar alliantiepartner Renault denkt te kunnen realiseren. De opvolger van de Zoe zal namelijk op hetzelfde platform gebaseerd worden. Verder is het de bedoeling dat ook Mitsubishi een elektrisch model gaat verkopen met Leaf techniek.

Elektrische auto’s zijn bij uitstek geschikt voor toepassing van techniek voor autonoom rijden (Tesla is het grote voorbeeld) en daarom zal Nissan de Leaf gaan leveren met haar ProPilot systeem. Daarmee kan de Japanner zelfstandig sturen, remmen en accelereren op duidelijk gemarkeerde baanvakken op de snelweg.

De huidige Leaf (zijn naam staat voor: ‘Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car’) stamt uit 2010. Sinds de introductie heeft Nissan er wereldwijd meer dan 260.000 exemplaren van verkocht. Autointernationaal.nl verwacht dat de tweede generatie minimaal voor een verdubbeling van de afzet zal zorgen.

Comments are closed.