Allrounder: Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TSI

0

Waarom de korte test?

Volkswagen heeft het motorengamma van de Tiguan Allspace uitgebreid met de 2.0 TSI 4Motion uitvoering. Die is er in de vermogenvarianten 180 pk en 220 pk. In beide gevallen is een 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling standaard, evenals het meest luxueuze uitrustingsniveau Highline. De Tiguan Allspace 2.0 TSI is leverbaar vanaf november. De prijzen beginnen bij 49.590 euro.

Wat voor auto is het?

De Allspace uitvoering van de Tiguan is 21 centimeter langer dan de reguliere versie. Dit betekent dat er (tegen meerprijs) 3 rijen stoelen mogelijk zijn. De wielbasis groeide tot 2,79 meter. Daardoor konden er grotere achterportieren worden gemonteerd waardoor het in/uitstappen makkelijker is. Maar je moet timmermansogen hebben om de Allspace versie van de gewone Tiguan te kunnen onderscheiden, al weten kenners dat de grille (meer chroom) en de standaard aanwezigheid van dakrails ook een optisch kenmerk is van de verlengde uitvoering.

Volkswagen leverde de Tiguan Allspace in eerste instantie met de 150 pk sterke 1.4 TSI benzinemotor en met een aantal vermogenvarianten van de 2.0 TDI diesel (150 pk tot 240 pk). De 2.0 TSI met standaard 4Motion vierwielaandrijving rondt het benzinemotorgamma nu naar boven af. De nieuwe motorisering van de Tiguan Allspace wordt standaard geleverd met Adaptieve onderstelregeling (Dynamic Chassis Control), voor maximaal rij plezier.

Het Highline uitrustingniveau onderscheidt zich van de Trendline en Comfortline versies onder meer door LED verlichting voor & achter, speciale Microfleece bekleding (Art Velours genaamd), 18-inch lichtmetalen Kingston velgen, sleutelloze toegang, sensorgestuurde opening & elektrische sluiting van de achterklep, het Active Info Display (digitaal instrumentenpaneel), een dynamische groot lichtassistent, het radio & multimediasysteem Composition en sfeerverlichting in de deurdecoratie & voetenruimte.

VolkswagenFordToyota
Tiguan Allspace 4MotionS-MaxRAV4 4WD
2.0 TSI 180 DSG Highline2.0 EcoBoost Aut. Titanium2.5 Hybrid CVT Executive
49.590 euro49.440 euro48.595 euro

De Tiguan Allspace 2.0 TSI 4Motion is per direct te bestellen en vanaf november leverbaar. De instapprijs voor de 180 pk uitvoering bedraagt 49.590 euro. Voor de 2.0 TSI 4Motion met 220 pk vraagt Volkswagen 54.951 euro. Beide uitvoeringen mogen tot 2.500 kilo trekken. Bij de voorwiel aangedreven Tiguan ligt de limiet bij 2.000 kilo.

De Tiguan Allspace is het alternatief van moeder Volkswagen voor de Kodiaq van dochter Skoda. Een andere dochter zal eind dit jaar een eigen variant van het basisontwerp voor een grote, 7-persoons SUV voorstellen. Het mediumgamma wordt gevormd door de gewone Tiguan, de Seat Ateca en de nieuwe Skoda Karoq. Ook de volgende generatie Audi Q3 zal op dit MQB platform worden gebaseerd. Daarvan bestaat ook een compacte variant. Die wordt door Audi gebruikt voor de Q2 en dient ook als basis voor de nieuwe Volkswagen T-Roc.

Is het wat?

In Duitsland bemachtigde de Tiguan de tweede plek in de verkoopstatistieken, achter de Golf maar voor de Passat. Onze oosterburen weten de hoogbenige alleskunner van Volkswagen dus wel waarderen. De Allspace uitvoering zal de populariteit van de Tiguan alleen maar verder vergroten. Ook bij ons heeft de SUV de Passat inmiddels ingehaald in de verkoopstatistieken en moet hij in het C segment alleen de Nissan Qashqai voor laten gaan.

De nieuwe Allspace uitvoerig is optioneel leverbaar met 2 extra zitplaatsen, maar die zijn voor volwassenen amper geschikt. Dat is in dit segment overigens eerder regel dan uitzondering. Kinderen zullen er hun draai goed kunnen vinden. En op de tweede rij is er voor volwassenen 6 centimeter extra beenruimte. Dat maakt van de Tiguan een limousine. De achterbank kan overigens in lengterichting worden verschoven. Bestel je de Allspace uitvoering met 7 stoelen, dan kan je 230 à 1.775 liter aan bagage meenemen. In 5-zits configuratie bedraagt het volume van de kofferruimte 760 à 1.920 liter. Dat is 145 liter meer dan in de gewone Tiguan past.

Van zustermodel Skoda Kodiaq neemt de Allspace uitvoering de uitneembare zaklamp over, die tegelijkertijd dienst doet als kofferbak verlichting. Ook zijn er in vergelijking met de reguliere Tiguan extra veel bergvakken. Het standaard Composition multimediasysteem heeft als voordeel dat er fysieke knoppen voor de geluidsinstallatie en het bedieningsmenu zijn. Volkswagen biedt tegen meerprijs het Discover Pro systeem aan, maar de gebarenbediening van deze installatie is niet ieders kopje thee.

Er kon worden gereden met de 180 pk versie. Dat is een harmonische motor voor de Tiguan Allspace, maar verwacht geen lust om overdreven hectiek tentoon te spreiden. De DSG automaat kent weliswaar een Sport modus, maar dat levert meer lawaai dan plezier op. Bovendien past ver doortrekken in de versnellingen niet echt bij het karakter van de Tiguan Allspace. In normale modus is de automaat echter perfect afgestemd op de koppelrijke TSI motor (320 Nm) en wordt en tijdig & soepel van verzet gewisseld.

Met de relaxte aandrijflijn komen de eigenschappen van de (variabele) gezinswagen goed tot hun recht. Met het feit dat het bochtgedrag door de langere wielbasis wat gemoedelijker en een tikje minder dynamisch is, valt ook goed te leven. Echt vergevingsgezind is de vering met optionele 19-inch velgen niet. Het is daarom beter om het bij de standaard 18-inch exemplaren te houden. Ondanks de stevige vering is het veercomfort goed. Dat komt doordat het geluidsniveau in de Volkswagen laag ligt.

80%
80%
Awesome

Volkswagen denkt dat de Allspace uitvoering op termijn 20 procent van de Tiguan verkopen voor zijn rekening gaat nemen. In familiekring is de Skoda Kodiaq een serieus te nemen concurrent (de 2.0 TSI versie kost slechts 43.690 euro), maar in vergelijking met de afgerond 3 mille goedkopere gewone Tiguan kan de extra ruimte en de royale uitrusting welkom zijn. Het maakt van de Volkswagen immers een nóg betere allrounder.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (41)
    3.2

Reageren is niet mogelijk.