Het verkoopdrama van de Toyota Prius

0

Toyota mag zichzelf graag op de borst kloppen over het succes van haar hybride modellen. Dat is niet onterecht, want sinds de introductie van de eerste generatie Prius in 1997 zijn er inderdaad al miljoenen exemplaren van verkocht.

Maar inmiddels heeft diezelfde Prius zich met zijn extreme vormgeving onmogelijk gemaakt op de Europese automarkt. Vorig jaar werden er slechts 22.703 exemplaren van verkocht. En in Nederland niet meer dan 401 stuks. Ter vergelijking: Kia verkocht in 2017 in Nederland fluitend 4.546 exemplaren van de eveneens hybride Niro.

Het is dus niet dat de consument geen hybride auto’s blieft, integendeel. Dat weet Toyota zelf ook. Het verkoopaandeel van hybride uitvoeringen van de Yaris, Auris en C-HR stijgt gestaag. Ook de RAV4 Hybrid is succesvol. Toyota heeft hierdoor afgelopen jaar zijn marktaandeel in Europa weten op te voeren tot 4,8 procent (inclusief Lexus) en in totaal meer dan 1 miljoen auto’s weten te verkopen. De laatste doelstelling stond pas voor 2020 in de agenda.

Maar dat is dus niet dankzij de Prius, maar ondanks de Prius. In 2009 ging de Prius nog 8.302 (!) keer over de toonbank in Nederland. Het autopubliek was er dol op. Vorig jaar was meer dan 95 procent van de klanten verdwenen. De verkopen van de Prius zijn dus als een kaartenhuis in elkaar gezakt, terwijl de aandacht voor milieuverantwoord rijden juist is toegenomen. Veranderende bijtelling regels zijn geen afdoende verklaring voor het verkoopdrama omdat de andere hybride modellen van Toyota zoals gezegd wél populair zijn.

Er is maar één verklaring: het design van de jongste Prius. Die is veel te extreem. Toyota wil de Prius vanwege zijn (nog steeds) bijzondere techniek onderscheiden van de grijze massa, maar is compleet doorgeschoten. Dat is geen kwestie van smaak, maar blijkt uit de verkoopfeiten. Dus alsjeblieft, Toyota, in jouw eigen belang: maak de nieuwe Prius optisch een stuk lichter verteerbaar. Maak er desnoods een hoge stationwagon annex MPV annex cross-over à la de Kia Niro van.

Reageren is niet mogelijk.