Volkswagen komt met T-Roc Cabrio

0

Volkswagen heeft de komst van een cabrioletversie van de T-Roc bevestigd. De open uitvoering van de cross-over zal in september 2020 op de markt komen.

De T-Roc Cabrio heeft, tenzij andere autofabrikanten snel reageren, geen directe concurrenten. Land Rover levert weliswaar de Range Rover Evoque in Convertible uitvoering, maar die is globaal 2 keer zo duur. De Jeep Wrangler en Mercedes G klasse zijn er ook in open vorm, maar die vallen in meerdere opzichten ook in een heel andere categorie.

Binnen het Volkswagen gamma zal de T-Roc Cabrio waarschijnlijk de plaats innemen van de open versie van de Beetle. Daarvoor is geen directe opvolger gepland vanwege tegenvallende verkopen. Maar voor een open cross-over is er meer afzetpotentieel, zo denkt Volkswagen. Het plan is om jaarlijks 20.000 exemplaren van de T-Roc Cabrio te gaan bouwen.

Misschien zal de T-Roc Cabrio wel alle honneurs in het segment voor open auto’s voor Volkswagen waarnemen, want naast is een ongewisse toekomst voor de Beetle Cabrio is de Golf Cabrio al enige tijd uit productie zonder dat er zicht is op een opvolger. Ford, Peugeot en Renault hebben het segment voor open auto’s ook de rug toegekeerd. Er gaan zelfs geruchten dat de Mini Cabrio geen opvolger krijgt. Hetzelfde geldt voor de open versie van de Audi A3 (de Beetle Cabrio is nu al niet meer in de configurator te vinden maar wordt nog wel uit voorraad geleverd).

De T-Roc Cabrio krijgt een stoffen dak. Volkswagen investeert 80 miljoen euro in de ontwikkeling van de open versie. De productie zal worden uitbesteed aan dochterbedrijf Karmann in Osnabrück. Daar worden momenteel de Tiguan en de Porsche Cayman gebouwd en liep ook de Golf Cabrio van de band. Karmann heeft dus veel ervaring met de productie van open modellen. De keuze om juist de T-Roc te gaan leveren in cabrioletuitvoering, illustreert dat SUV modellen steeds meer de norm worden in autoland.

De merkchef van Volkswagen, Herbert Diess, laat weten dat SUV een steeds dominantere rol zullen gaan spelen in het gamma. In het jaar dat de T-Roc Cabrio op de markt verschijnt (2020) wil hij al 20 van dergelijke auto’s in de showrooms hebben staan. Met SUV modellen moeten dan 40 procent van de totale Volkswagen verkopen worden gegenereerd.

Reageren is niet mogelijk.