Porsche kan even niet op bestelling leveren

0

Als gevolg van de komst van de nieuwe WLTP cyclus heeft Porsche besloten voor onbepaalde tijd alleen nog maar modellen uit voorraad te leveren. De maatregel geldt voor het hele gamma. Klanten die hun droom Porsche willen configureren, zullen dus geduld moeten hebben.

De WLTP cyclus raakt autofabrikanten hard. De nieuwe, strengere (lees: meer realistische) richtlijnen voor het meten van verbruik en uitstoot hebben in de showroom al vele slachtoffers gemaakt. Voorbeelden zijn de Audi SQ5, de BMW M3 en de Renault Twingo met TCe motor. Bij deze modellen is het lastig en/of (te) kostbaar om het ‘nieuw gemeten’ verbruik en de uitstoot terug te dringen.

Bij de oude NEDC testcyclus werd er alleen in een laboratorium gemeten, maar de WLTP richtlijnen bepalen dat auto’s in het echte leven aan tests onderworpen moeten worden. Dan komt dus een enorme aap uit de mouw: veel modellen verbruiken in de praktijk veel meer dan tot nu toe werd gecommuniceerd, met navenante gevolgen voor de uitstoot. Porsche wil de schade beperken door tot 1 september een tijdelijk orderstop in te lassen. In de tussentijd zullen de modellen worden klaargestoomd voor de WLTP cyclus die over 3,5 maanden ingaat.

Het komt er op neer dat je nog steeds richting je Porsche dealer kan stappen om een 718, 911, Macan, Cayenne of Panamera te bestellen, maar dat je wel genoegen moet nemen met een voorraadexemplaar. Of geduld hebben tot september. Alleen kunnen kiezen uit voorraadexemplaren is voor klanten van merken als Mazda en Subaru niks nieuws. Die werken, vanwege de lange aanvoerlijnen vanuit Japan, al jaren zo. Individuele opties zijn vaak niet mogelijk, maar dat compenseren zij met een extra complete (standaard)uitrusting.

Klanten van Porsche zijn echter gewend om als ‘koning’ behandeld te worden: zijn of haar wens bepaalt wat er geproduceerd wordt, met de luxe van ellenlange optielijsten om uit te kiezen. Alleen nu even niet. De Nederlandse importeur laat weten dat zij (net als haar collega’s elders in Europa) voorzag dat bepaalde modellen of uitvoeringen dit jaar tijdelijk niet leverbaar zouden zijn, en heeft als reactie daarom bij de fabriek op tijd extra auto’s besteld. Die worden nu uit voorraad verkocht. Hiermee probeert Porsche eventuele ergernis over vertraging in de levertijd zo veel mogelijk te beperken.

De Porsche dealers in Nederland zullen nog wel nieuwe orders aannemen, maar kunnen tot nader order niks zeggen over de productieplanning van de bestelde auto’s. Tenzij het om een voorraadexemplaar gaat. Heb je als klant specifieke verzoeken voor een op maat aangekleed exemplaar, dan zul je moeten wachten totdat WLTP goedgekeurde auto’s van Porsches op de markt komen.

Comments are closed.