In detail: de vernieuwde Volkswagen Transporter

0

Volkswagen heeft de vernieuwde Transporter voorgesteld. Het betreft geen compleet nieuw model, maar een gemoderniseerde versie van de zesde generatie, oftewel editie 6.1. De belangrijkste verbeteringen zijn nieuwe rij hulpsystemen, een royalere standaarduitrusting en nieuwe opties.

De modeljaar 2020 uitvoering van de Volkswagen Transporter is te herkennen aan de vernieuwde neus met zachtere lijnen. Met deze nieuwe look konden wij in februari al kennismaken bij de Multivan personenwagenversie. Naast nieuwe koplampen met geïntegreerde LED dagverlichting bepalen een nieuwe grille met daaronder grote luchtinlaten en een gewijzigde voorbumper het vooraanzicht. De achterkant wordt gekenmerkt door soortgelijke achterlichten als Volkswagen bij de vernieuwde Multivan monteert.

Voor de bestelwagenuitvoering zijn er diverse specifieke verbeteringen, zoals een luik in het tussenschot waardoor lange voorwerpen onder de 2-persoons bijrijderbank geschoven kunnen worden. De laadlengte is daardoor met 35 centimeter toegenomen (van 2,45 naar 2,80 meter; met verlengde wielbasis is de maximale laadlengte voortaan 3,30 meter, oftewel 40 centimeter meer dan voorheen). Een andere wijziging is dat de cabine en de laadruimte voortaan apart te vergrendelen zijn.

In de cabine zorgt Volkswagen voor een 230 Volt aansluiting. Tegen meerprijs kan de Transporter worden geleverd met de nieuwste versie van het infomediasysteem van het autoconcern (inclusief een groot, centraal geplaatst scherm), zodat alle communicatiesnufjes uit de personenauto’s nu ook beschikbaar zijn voor de bestelwagen. De standaarduitrusting van de Transporter is uitgebreid met elektrisch bedienbare ramen, centrale portier vergrendeling, elektrisch bedienbare & verwarmbare buitenspiegels, LED interieurverlichting en een radio met Bluetooth functies. Net als bij de Multivan is de hydraulische stuurbekrachtiging vervangen door een elektromechanisch systeem, wat de introductie van actieve hulpsystemen mogelijk maakt. Zo kan de Transporter voortaan worden geleverd met een rijbaanassistent, een inparkeersysteem, Trailer Assist, Cross-Wind Assist (helpt de bestuurder bij code rood en stabiliseert de bestelbus bij sterke windvlagen), een Road Sign Display functie, een Post Collision remsysteem en Hill Start Assist. Ook detectie van kruisend verkeer aan de achterkant en camera’s die de zijkanten in de gaten houden, zijn op de vernieuwde optielijst te vinden.

Volkswagen gaat de bijgepunte Transporter leveren in verschillende carrosserievarianten, waaronder ook een pick-up (zowel met enkele als dubbele cabine). Voor personenvervoer is er de Kombi uitvoering. Daarin is plek voor 9 mensen. Onder de kap zit altijd een 2,0 liter grote TDI dieselmotor, waarvan diverse vermogensmaken verkrijgbaar zijn (90, 110, 150 of 199 pk). De 2 sterkste versies kunnen optioneel worden gecombineerd met 4Motion vierwielaandrijving. Op termijn komt er ook een volledige elektrische variant met 112 pk. Die is ontwikkeld in samenwerking met tuner Abt en heeft een 77,6 kWh batterij waarmee een actieradius van 400 kilometer (volgens de oude NEDC meetnorm) mogelijk is.

Volkswagen presenteert de Transporter 6.1 op Bauma 2019, de grootste vakbeurs voor de bouwsector ter wereld. De Nederlandse importeur verwacht dat de vernieuwde Transporter in het vierde kwartaal van dit jaar in de showrooms arriveert. Prijzen volgen in aanloop naar de marktintroductie.

Reageren is niet mogelijk.