Nissan: 500.000ste Leaf is een feit

0

Nissan heeft de 500.000ste Leaf geproduceerd. Het mijlpaal exemplaar rolde van de productieband in de fabriek in Sunderland in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn sinds 2013 al meer dan 175.000 stuks van de Leaf geproduceerd.

De 500.000ste Leaf heeft als eindbestemming (hoe kan het ook anders) Noorwegen, waar de auto in de vorm van Maria Jansen een gelukkige eigenares vindt. “Mijn man en ik stapten in 2018 over op deze Nissan en vonden hem geweldig. Vandaar dat wij nu een nieuw rood exemplaar gekocht hebben. Wij zijn erg blij om de eigenaren te worden van de 500.000ste Leaf”, zo laat zij in een reactie weten.

Leaf eigenaren hebben volgens Nissan sinds 2010 (toen de eerste generatie debuteerde) over de hele wereld al meer dan 14,8 miljard kilometer emissievrij gereden. Dat komt neer op een besparing aan CO2 van 2,4 miljard kilo (en grofweg zo’n 370.000 rondjes om de aarde). Tijdens de lockdown is de luchtkwaliteit over de hele wereld verbeterd dankzij een afname van activiteiten die CO2 uitstoten. In Europa blijkt uit onderzoek dat 68 procent van de mensen maatregelen steunt om terugkeer naar het oude niveau van luchtverontreiniging te voorkomen.

“Consumenten hebben gezien wat de gevolgen zijn van schonere lucht en minder geluidsoverlast tijdens de lockdown”, zegt Helen Perry, hoofd elektrische personenauto’s en infrastructuur bij Nissan Europa. “Mensen willen nu meer dan ooit positieve stappen zetten naar een duurzamere toekomst”. Haar uitspraken zorgen evenwel voor een dubbel gevoel omdat Nissan door de lockdown nog verder in de financiële problemen is gekomen. En burgers als Maria Jansen lopen het risico hun baan te verliezen als gevolg van de economische neergang.

Begin 2018 meldde Nissan nog vol trots dat het de 300.000ste Leaf had afgeleverd. Vorig jaar brak de elektrische hatchback door de grens van 400.000 stuks en nu staat de productieteller dus op liefst 500.000 exemplaren. De huidige, tweede generatie Leaf wordt behalve in Sunderland ook in de Verenigde Staten en in Japan geproduceerd.

Sinds de Nederlandse marktintroductie van de Leaf, die in 2011 plaatsvond, zijn in ons land 11.592 exemplaren van de Leaf verkocht. In het startjaar trok de elektrische hatchback 299 klanten. In 2012 vielen de verkopen iets terug tot 269 stuks. Het jaar daarna vonden 472 exemplaren een baasje. In 2013 werd de Leaf al iets aangepast en groeide de actieradius van 175 naar 200 kilometer. Vorig jaar beleefde de Leaf, inmiddels generatie twee, zijn topjaar. Toen vonden 3.817 exemplaren een Nederlandse eigenaar. Nu staat de verkoopteller na 8 maanden op 1.013 exemplaren. Daaruit kan je afleiden dat de Leaf over zijn hoogtepunt heen is. Maar Nissan is druk bezig met het productierijp maken van een nieuwe elektrische auto: de cross-over Ariya.

Reageren is niet mogelijk.