Mercedes en Geely gaan samen nieuwe motor ontwikkelen

0

Het moederbedrijf van Mercedes-Benz (en Smart), het Daimler concern, en het Chinese Geely (eigenaar van Volvo en aandeelhouder van Daimler) gaan hun samenwerking zullen uitbreiden. Dat gebeurt door gezamenlijk benzinemotoren te gaan produceren.

Daimler zal de motoren ontwikkelen en bij Mercedes in Europa laten bouwen, terwijl Geely de blokken in China zal assembleren. De Chinezen bezitten momenteel 9,69 procent van de aandelen van Daimler en zijn dus een logische partner voor de Duitsers. Door dit akkoord zal de samenwerking tussen Mercedes-Benz en Renault waarschijnlijk beëindigd worden. Beiden maakten tot voor kort gebruik van dezelfde 1,5 liter dieselmotor. Mercedes-Benz gebruikte dit blok voor haar compacte modellen, maar die hebben nu weer de in eigen beheer ontwikkelde 2,0 liter unit onder de kap. Momenteel delen de Franse en Duitse autofabrikanten nog wel een 1,3 liter benzinemotor. De samenwerking met Geely zal Daimler een  besparing van “meer dan 100 miljoen euro, maar minder dan 1 miljard euro” opleveren.

Geely is niet alleen voor bijna 10 procent aandeelhouder van Daimler, maar is ook voor de helft eigenaar van Smart. De compleet nieuwe generatie benzinemotoren krijgen een modulair karakter en zullen worden voorzien van hybride techniek. Mercedes-Benz zal haar in China vervaardigde auto’s voorzien van de aldaar geproduceerde exemplaren van de nieuwe benzinemotor. In Europa komt het accent te liggen op de fabricage van grotere blokken. Overigens betekent de samenwerking tussen Daimler en Geely waarschijnlijk ook dat toekomstige Volvo’s met de nieuwe benzinemotoren geleverd gaan worden. De Chinezen zijn immers het moederbedrijf van het Zweedse automerk. Volvo gaat zich in de toekomst storten op de ontwikkeling van elektromotoren.

Reageren is niet mogelijk.