Maandelijkse huurformule Lynk & Co overtreft verwachtingen

0

Lynk & Co, dat net als Volvo en Polestar eigendom is van het Chinese autoconcern Geely, laat weten dat er in Europa al 25.000 ‘leden’ zijn, oftewel klanten die hebben gekozen voor de maandelijkse huurformule.

Verhuren en delen van auto’s in plaats van verkopen kan dus een interessant businessmodel zijn. Ook omdat de formule zoals de kaarten nu liggen spoedig rendabel valt te maken. De CEO van Lynk & Co, Alain Visser, heeft er het volste vertrouwen in dat het nieuwe automerk in hoogstens 2 jaar winstgevend is in Europa. Daarmee overstijgt de huurformule de verwachtingen.

Lynk & Co werkt niet met showrooms, maar met clubs. In Europa zijn daar er nu 4 van. Naast Amsterdam gaat het om Antwerpen, Berlijn en Göteborg. Daar kan het debuutmodel van Lynk & Co wel gekocht worden, maar het merk heeft liever dat men een abonnement op de stekker  hybride SUV, de 01, neemt. En dat je hem gaat delen als de auto niet gebruikt. Het abonnement kan elke maand worden stopgezet dus als het niet bevalt zit je er niet nog jarenlang aan vast. De kosten bedragen in totaal 500 euro per maand. De borg is beperkt (300 euro), maar men mag slechts 1.250 km per maand afleggen.

Het concept lijkt te werken: afgelopen september telde Lynk & Co in Europa al 27.000 abonnees. Het Chinese moederbedrijf had gerekend op 9.000 klanten. Dat een businessmodel gebaseerd op een abonnementsformule niet vanaf dag 1 winstgevend is, is logisch. Er zijn namelijk veel vaste kosten die pas gedekt kunnen worden als er voldoende ‘leden’ zijn. Maar Lynk & Co, dat in China al 5 jaar actief is, heeft er vertrouwen in. Veel zelfs: “We kunnen op verrassend korte termijn winstgevend zijn”, aldus de trotse Visser (foto). “Over 1 tot 2 jaar al”.

De volgende Lynk & Co wordt een volledig elektrisch model. Visser wil (nog) niet kwijt wanneer die in de showrooms, pardon, clubs, arriveert. De Lync & Co 01 is gebaseerd op de Volvo XC40 Recharge T5 en wordt onderhouden door het dealernetwerk van dit Zweedse automerk. Bestellen doe je de stekker hybride SUV online. Naast de 25.000 klanten die gekozen hebben voor de flexibele abonnementsformule, waren er 2.000 mensen die de Lynk & Co 01 op traditionele wijze hebben aangeschaft. Bedrijven kunnen kiezen voor een Business Membership en een klassieke langetermijnleasing. In Nederland waren op 30 september al 1.241 exemplaren van de Lynk & Co 01 op kenteken gezet.

 

Reageren is niet mogelijk.