Porsche spreekt met Apple over samenwerking

0

Managers van Porsche hebben vorig jaar in de Verenigde Staten met Apple gesproken over mogelijke gezamenlijke projecten. De CEO van het Duitse automerk, Oliver Blume, bevestigde het contact tijdens een videogesprek over de jaarcijfers. Naast Apple werden er ook gesprekken gevoerd met enkele andere techbedrijven. Blume zei dat Porsche en Apple “op dezelfde golflengte” zitten, maar dat het nog te vroeg is voor beslissingen over samenwerking bij toekomstige projecten.

Net als veel andere autofabrikanten faciliteert Porsche al langer Apple CarPlay, dat de iPhone van de bestuurder koppelt aan het infotainment systeem van de auto. “Wij zullen dat gaan uitbreiden”, aldus Blume. De CEO zei ook dat Porsche overweegt deel te nemen aan de Formule 1. Daarover is echter volgens hem nog geen definitief besluit genomen. Ook Audi zou deelname aan de F1 overwegen. Porsche meldt dat het in 2030 circa 80 procent van zijn verkopen met volledig elektrische auto’s wil realiseren. In dit kader komt er in 2025 een elektrische opvolger van de 718 Boxster / Cayman. Verder kondigde Porsc he aan dat het gaat investeren in een eigen netwerk van openbare snelladers.

Over de mogelijke komst van een ‘Apple Car’ gaan al jaren geruchten. Volgens analisten zou de elektrische en zelfrijdende auto van het techbedrijf rond 2025 op de markt kunnen komen, maar dat is allerminst zeker. Meerdere techneuten met hoge posities in de autobranche zijn de afgelopen maanden bij Apple in dienst getreden. Het autoproject van Apple, genaamd Titan, werd in 2014 opgestart. De iPhone maker test in de Verenigde Staten al jaren systemen voor zelfrijdende auto’s. Dat gebeurt deels op de openbare weg.

Apple heeft met meerdere autofabrikanten gesproken over een samenwerking bij de bouw van het voertuig. Vorig jaar lekte uit dat het hightech bedrijf onder andere met Hyundai overleg heeft gevoerd. De grote iPhone fabrikant Foxconn presenteerde onlangs al zijn eerste elektrische conceptauto die het voor andere bedrijven wil produceren. Apple kijkt ook naar een mogelijke productie van de auto in de Verenigde Staten. Met het voertuig zou het hightech bedrijf onder andere de concurrentie aangaan met Tesla. Beide ondernemingen hebben de ambitie een auto io de markt te brengen die volledig zelfstandig kan rijden.

 

Reageren is niet mogelijk.