Voor de beursgang: Porsche boekt nieuwe records

0

Autofabrikant Porsche heeft het meest succesvolle jaar in zijn geschiedenis achter de rug. De opbrengstparel uit Stuttgart gaat in 2023 naar de beurs.

De sportwagen specialist vestigde records in 2021. CEO Oliver Blume beschreef het afgelopen jaar als “het meest succesvolle in de geschiedenis van Porsche”. Zoals het bedrijf, dat tot de Volkswagen Groep behoort, bij de presentatie van het jaarverslag op vrijdag in Stuttgart aankondigde, bereikten de verkoop en het bedrijfsresultaat nieuwe piekwaarden. Dienovereenkomstig groeide de omzet met 15 procent tot 33 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 27 procent tot 5,3 miljard euro. Onder de streep leverde dit een winst van 4 miljard euro op in 2021, tegen 3,2 miljard euro in het voorgaande jaar.

“Strategisch, operationeel en financieel is Porsche uitstekend gepositioneerd”, aldus financieel directeur Lutz Meschke. “Daarom kijken wij met vertrouwen naar de toekomst en verwelkomen wij de overweging van een beursgang voor Porsche. Porsche zou dit kunnen gebruiken om zijn profiel aan te scherpen en de ondernemersvrijheid te vergroten”.

Het bedrijf wordt beschouwd als de parel van de Volkswagen Groep en zal voor het einde van dit jaar naar de beurs gaan, met haalbaarheidstests aan de gang. Met het oog op de oorlog in Oekraïne kijkt Porsche met grote bezorgdheid en ontzetting naar de confrontatie met Rusland. Begin maart kondigde Porsche aan dat het zijn activiteiten in de door Vladimir Poetin geleide natie zou stopzetten vanwege het conflict. De oorlog heeft impact op de toeleveringsketens en een ordelijke productie is in sommige gevallen niet meer mogelijk. Vorige week stopte Porsche tijdelijk met de productie van zijn Taycan elektrische sportwagen in Stuttgart-Zuffenhausen (foto) omdat er onderdelen ontbraken. 

Reageren is niet mogelijk.