Porsche gaat eind dit jaar naar de beurs

0

De Volkswagen Groep maakt vorderingen met haar plannen om Porsche eind dit jaar beursgenoteerd te maken. Dat laat Arno Antlitz, de financieel directeur van het autoconcern uit Wolfsburg weten.

Analisten schatten de waarde van Porsche in op circa 95 miljard dollar, oftewel 90,5 miljard euro. Daarmee zou het de grootste Duitse beursgang aller tijden zijn. Met de opbrengsten van deze exercitie wil het moederbedrijf van Porsche, de Volkswagen Groep, de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektrische auto’s gaan bekostigen.

Porsche911SportClassicGoodwood

Volkswagen is optimistisch over de notering, ondanks de marktvolatiliteit die wordt aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentetarieven en de oplopende inflatie. “Volkswagen gaat door met de beursintroductie in het vierde kwartaal, omdat Porsche in de loop der jaren veerkrachtig is gebleken tegen marktverstoringen, waaronder de recente onrust in de toeleveringsketen”, aldus Antlitz. “Er is nog steeds kapitaal en er is veel scepsis over investeren in startende technologiebedrijven”. Porsche, aan de andere kant, “is zeer solide”, aldus Anlitz. Vorig jaar boekte Porsche een recordwinst.

Porsche investeert momenteel flink in duurzame initiatieven. Zo opende de autofabrikant onlangs een fabriek voor ecologische brandstoffen in Chili en investeerde het honderden miljoenen euro’s in een bedrijf dat een innovatieve batterij heeft ontwikkeld. De zogeheten ‘Initial Public Offer’ (IPO) van Porsche zal zoals gezegd in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Er wordt dus gemikt op een opbrengst van 90 miljard euro. Dat was eerder dit jaar nog 60 à 85 miljard euro.

Porsche911SportClassicGoodwood2

De foto’s bij dit artikel betreffen de 911 Sport Classic. Dit model brengt momenteel het publiek tijdens het Goodwood Festival of Speed in vervoering.

Reageren is niet mogelijk.