Ford twijfelt over bouw elektrische auto’s in Spanje

0

Ford heeft de plannen om haar autofabriek in het Spaanse Valencia om te bouwen voor de productie van elektrische auto’s tot nader order ‘on hold’ gezet. De Amerikaanse autobouwer zal om deze reden ook geen aanvraag indienen voor miljarden aan overheidssteun voor de vestiging.

De Spaanse regering had aan Ford al een eerste voorschot van 106 miljoen euro toegewezen. Maar de Amerikanen zullen daar geen gebruik van maken. Ford noemt “herziene vooruitzichten voor Europa” als reden voor het besluit om op de pauzeknop te drukken, maar stelt dat er niet gedacht wordt aan sluiting van de Spaanse fabriek. Voorlopig zullen daar ook geen banen verdwijnen in Valencia.

Valencia is door Ford uitgekozen als toekomstige fabriek voor de productie van elektrische auto’s. Er ging een interne competitie met de site in het Duitse Saarlouis aan vooraf, maar die vestiging trok aan het kortste eind. Dat heeft tot gevolg dat die fabriek in 2025 haar poorten zal moeten sluiten. Ford maakte in juni haar strategie voor de productie van elektrische voertuigen in Europa bekend.

Het Electric Vehicle Centre in Keulen wordt verder uitgebouwd en Valencia is uitgekozen als toekomstige fabriek voor elektrische voertuigen. De site in Saarlouis komt in het toekomstverhaal niet meer voor. Dit besluit kan zeker 4.500 werknemers hun baan kosten. Maar nu staan dus ook de Spaanse plannen op losse schroeven.

 

Reageren is niet mogelijk.