Het Europese Parlement heeft enkele nieuwe regels opgesteld die er voor moeten zorgen dat de transitie naar elektrische rijden weer een stukje vlotter gaat. Zo moeten er voor het einde van 2027 fors meer laadstations bijkomen langs de snelweg. Daarnaast moet betalen met de bankpas bij een laadpaal mogelijk zijn en moeten de stroomprijzen (eindelijk) duidelijk vermeld worden.
De nieuwe regels zijn opgesteld omdat het Europese Parlement zich realiseer dat de elektrische revolutie valt of staat met de kwaliteit van de laadinfrastructuur. Omdat niet alle lidstaten van de EU hier veel werk van maken, grijpt ‘Brussel’ nu in. Met nieuwe wetgeving worden diverse landen (en aanbieders) nu tot de orde geroepen.
Meer palen
Langs alle Europese snelwegen moeten voor het einde van 2027 dus veel meer laadpalen voor elektrische auto’s staan. Ook gaat het aantal punten met gasvormige waterstof, dat met name voor vrachtwagens is bestemd, flink omhoog. Daarover heeft de Raad van de Europese Unie een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement. Er moet straks langs de Europese snelwegen iedere 60 kilometer een laadpaal staan. De punten met gasvormige waterstof moeten voor het einde van 2030 om de 200 kilometer staan.
De afzonderlijke lidstaten mogen zelf beslissen waar de laadpalen en waterstofpunten precies worden neergezet, en hoeveel er komen per locatie. “Hiervoor moeten zij tegen 2024 met een plan komen”, zegt medeonderhandelaar en VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal. Bij de nieuwe wetgeving is een belangrijk uitgangspunt volgens Nagtegaal dat opladen een stuk eenvoudiger wordt. “Zoals dat nu ook met tanken gemakkelijk is”,
Meer betaalopties
Betalen bij een laadpaal wordt, als het aan de Europese Unie ligt, een stuk eenvoudiger. “Dat moet kunnen met een laadpasje, maar met ook met een creditcard of bankpas”, zegt Nagtegaal. Ook moet duidelijker zijn wat je betaalt voor elektriciteit; nu is dat volgens de VVD-Europarlementariër niet altijd helder.
Daarnaast is het de bedoeling dat op veel plekken snelle laadpalen beschikbaar zijn. “Zodat men slechts relatief kort de reis hoeft te onderbreken”, aldus Nagtegaal.
Voor gewone auto’s komen er dus vooral meer elektrische laadpalen, en voor de vrachtwagens meer waterstofpunten. “Je ziet dat de auto-industrie een keuze heeft gemaakt voor veel meer elektrificatie”, legt Nagtegaal uit. “Maar voor de vrachtwagens, het zware transport, is waterstof zeker een reële optie”.