Hoekig als de Cybertruck: de nieuwe Kia EV9

0

Kia heeft de productieversie van de EV9 gepresenteerd. Dit model wordt gepositioneerd als een SUV maar oogt als een MPV en combineert een elektrische aandrijflijn met 3 zitrijen. Afhankelijk van de configuratie zijn er 6 of 7 zitplaatsen aanwezig. Het rijbereik bedraagt volgens Kia 500 kilometer.

De EV9 is gebaseerd op het E-GMP platform dat ook onder de Kia EV6, de Genesis GV60 en de Hyundai modellen Ioniq 5 plus Ioniq 6 te vinden is. De zeer hoekig vormgegeven SUV annex MPV is net geen 5 meter lang en kan desgewenst op de tweede rij worden voorzien van 2 stoelen die 180 graden kunnen draaien. Op die manier valt er in de EV9 een lounge te creëren.

KiaEV9h

Voor elke passagier is er een eigen bekerhouder en oplaad/aansluitpunten voor smartphones. De stoelen op de eerste 2 rijen (in de 6-zits uitvoering) kunnen tijdens het opladen van de accu in een relaxstand worden gezet. Zelfs volwassenen van 1,80 meter zouden helemaal achterin comfortabel kunnen zitten.

KiaEV9f

Het zwevende, panoramische dashboard loopt van het stuur door tot in de middenconsole en bestaat uit 2 schermen van 12,3 inch en een bijkomend display voor de bediening van heel wat functies, zoals die van de klimaatregeling. Hoewel er daardoor er minder fysieke knoppen nodig zijn, blijven er toch meerdere exemplaren aanwezig om de bediening van verschillende functies te vergemakkelijken.

KiaEV9e

Het exterieurontwerp van de mega SUV annex MPV is bijzonder hoekig en wekt de indruk nog niet helemaal af te zijn. Maar dat is schijn, of beter gezegd: mode. Verticaal geplaatste lichtunits omlijsten Kia’s kenmerkende, volledig in carrosseriekleur uitgevoerde,  tijgerneus grille. De EV9 heeft een wielbasis van 3 meter.

KiaEV9

Een horizontale led dag verlichtingslijn loopt door tot in de flanken van de Kia en doet de EV9 er nog breder uitzien dan hij al is. Onder de naam ‘Star Map’ wordt nieuwe led technologie geïntroduceerd met een geavanceerd, geanimeerd lichtpatroon. Dit zullen wij op andere elektrische auto’s van Kia terugzien. Achteraan komt de look van de smalle achterlichtunits overeen met die van de koplampen.

KiaEV9d

Vanwege de scherpe hoeken en vouwen in de carrosserie doet de EV9 denken aan de Cybertruck van Tesla. Met die buitenaards vormgegeven pick-up lijkt Elon Musk zijn hand te overspelen want het design is wellicht te extreem voor de doorgaans conservatief ingestelde doelgroep. De tijd zal leren of Kia met de EV9 ook de plank misslaat. Het verkoopsucces van dit merk is niet in de laatste plaats te danken aan de prettig licht verteerbare styling van een groot aantal modellen. De EV9 zou wel eens bij het brede publiek te zwaar op de maag kunnen liggen.

KiaEV9b

De volledige onthulling staat gepland voor 28 maart, als Kia’s nieuwe campagne ‘Here to reshape the way we move’, van start gaat, dus vooralsnog zijn niet alle technische details van de EV9 bekend. Wel is al duidelijk dat het eerder genoemde E-GMP platform ontworpen is met het oog op een 800 voltarchitectuur. De EV9 kan dus snel worden opgeladen. Kijkend naar het motorengamma van de EV6, wordt de SUV annex MPV leverbaar in 3 versies. Die hebben een vermogen van 228 pk, 325 pk of zelfs 585 pk.

 

 

Reageren is niet mogelijk.