Kia EV9 is World Car of the Year

0

De Kia EV9 is uitgeroepen tot ‘World Car of the Year 2024’. De Koreaan viel dubbel in de prijzen, want hij sleepte ook de titel ‘World Electric Car of the Year’ binnen. Dubbele winst voor Kia dus. Vorig jaar won concerngenoot Hyundai met de EV6.

Aan de competitie kon de Renault Scénic E-Tech, die in Europa werd uitgeroepen tot ‘Auto van het Jaar’ niet meedoen. Voor de World Car of the Year verkiezing dienen automodellen namelijk in ten minste 2 wereldregio’s verkrijgbaar te zijn. Dat is bij de Renault niet het geval, want die is alleen in Europa te koop.

KiaEV9WorldCarOfTheYear

De Kia EV9 werden gekozen door een ruim 100-koppige jury. Dit automodel werd uitgeroepen tot overall winnaar. De andere podium plaatsen waren voor de BYD Seal en de Volvo EX30. Daarnaast mag de Kia zoals gezegd de bokaal ‘World Electric Car of the Year’ mee naar huis nemen. Bij de elektrische auto’s liet de Koreaan de BMW i5 en de Volvo EX30 achter zich.

De Volvo EX30 won wel in de deelcategorie ‘World Urban Car of the Year’. Anders gezegd: hij werd aangemerkt als de beste stadsauto ter wereld. De Volvo EX30 bleef de Lexus LBX en de BYD Dolphin voor op het ereschavot.

De Ioniq 5 N van Hyundai viel ook in de prijzen. Die behaalde goud in de sportwagencategorie en werd zodoende uitgeroepen tot ‘World Performance Car of the Year’. De Hyundai Ioniq 5 N stal daarmee de BMW modellen M2 en XM de loef af. 

De Toyota Prius vond de jury de mooiste nieuwe auto. Dit model werd dan ook uitgeroepen tot ‘World Car Design of the Year’. De Prius is daarmee getransformeerd van lelijk eendje tot mooie zwaan, want de vorige editie van dit model vond menigeen stuitend lelijk. De Toyota harkte in deze categorie meer punten binnen dan de Ford Bronco en de Ferrari Purosangue.

Tot beste luxe auto (‘World Luxury Car of the Year’) werd de BMW 5-serie / i5. Deze Duitser won het van zijn landgenoot Mercedes, die met de E-klasse en de EQE SUV wel de 2 andere podiumplaatsen wist te bemachtigen.

 

Reageren is niet mogelijk.