Vernieuwde Audi A3 ook als Allstreet

0

Audi heeft haar populaire A3 vernieuwd. In dit kader werd de standaarduitrusting uitgebreid en zijn er voortaan ‘on demand’ functies beschikbaar. Nieuw in het gamma is de A3 Allstreet: een terreinlook uitvoering van de Sportback. Audi spreekt van een derde carrosserie variant, maar dat is natuurlijk overdreven.

De vernieuwde A3 is direct te herkennen aan de vlakkere en bredere Singleframe grille. Een opvallende spoiler verbindt de grote, hoekig gevormde luchtinlaten in de bumper optisch met elkaar en benadrukt volgens Audi zo het sportieve karakter. “De inspiratie voor het design van de bumper en de diffusor komt van de eigen RS-modellen”, zo staat in het persbericht. Tja, het leggen van dat soort links zijn altijd populair op PR afdelingen.

Audi A3 allstreet

De nieuwe Allstreet uitvoering van de A3 staat vergeleken met de gewone Sportback 1,5 cm hoger op zijn poten. In combinatie met de forse 17 inch wielen (18 of 19 inch is optioneel) bedraagt de totale extra bodemvrijheid 3,0 cm. Diverse designelementen moeten voor een stoere look zorgen. Zo is de Singleframe grille met honingraatstructuur uitgevoerd in matzwart. Dat moet zorgen voor een link met de Q modellen van Audi. Een 3-tal groeven in zowel de voorspoiler als de diffusor achter zijn, net als de donkere side-skirts en de bredere wielkasten, een verwijzing naar het off-road-karakter van de A3 Allstreet.

AudiA3Allstreet3

De A3 Allstreet heeft een specifieke onderstelafstemming. Dak rails dragen volgens Audi bij aan het gebruiksgemak, maar zitten in de praktijk natuurlijk voor de show op de Duitse avonturier. Een afneembare trekhaak en een elektrisch bediende achterklep zijn tegen meerprijs leverbaar. Via de Multimedia Interface (MMI) kunnen berijders van de vernieuwde A3 modelserie kiezen uit tot wel 4 signaturen voor de dag verlichting. “Zo is het uiterlijk van de auto naar eigen smaak aan te passen”, maar ook die claim van Audi is natuurlijk zwaar overdreven. Het gaat immers enkel over een andere look voor de koplampen. De zijn voorzien van Matrix techniek. Maar goed, is vernieuwde A3 beschikt zo wel over 4 signaturen met 24 pixel elementen in 3 rijen. De behuizing van de koplampen is trouwens wat aangescherpt. Elke lichtsignatuur gaat samen met een specifiek coming/leaving home scenario.

AudiA3Allstreet4

Ook het interieur van de Audi A3 is aangescherpt. Een 3-spaaks, met leder bekleed multifunctioneel stuurwiel en handbediende airco zijn standaard. De nieuwe ‘blade design’ uitstroomopeningen van het optionele climate control pakket moeten de breedte van de cockpit benadrukken. In de middenconsole is nu een meervoudig verstelbare armsteun geïntegreerd en de S-tronic automatische transmissie is te bedienen via een nieuw ontworpen, compacte shifter. Licht speelt een belangrijke rol in het interieur van de A3: bepaalde deuraccenten en de voetenruimtes zijn standaard verlicht. Ook contourverlichting rond zowel de middenconsole als de bekerhouders is bij de prijs inbegrepen. In de voorportieren zijn panelen opgenomen die van achteren worden verlicht. Een 5-tal lichtsegmenten met elk specifieke afmetingen verzorgen een dynamische lichtflow bij het openen en afsluiten van de vernieuwde A3. De 30 beschikbare kleuren zijn te selecteren via het MMI systeem. De zitplaatsen en diverse afwerkingselementen zijn bekleed met Dinamica. Dit materiaal oogt en voelt als suède, maar is gedeeltelijk gemaakt van gerecycled polyester.

AudiA3Facelift

Alle uitvoeringen van de vernieuwde A3 beschikken standaard over de Audi Virtual Cockpit, DAB+ digitale radio en een centraal geplaatst 10,1 inch touch display. Ook een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones en een 4-tal USB-C poorten (2 voorin, 2 achterin) zijn altijd bij de prijs inbegrepen. Het MMI Plus navigatiesysteem is optioneel. Hiermee heeft de bestuurder via apps op het centrale display toegang tot een breed scala aan online diensten. In de geïntegreerde Audi store zijn extra (externe) apps eenvoudig te downloaden. De A3 is niet alleen via het centrale touchscreen te bedienen, maar ook door middel van spraak. Amazon Alexa is te gebruiken om muziek te streamen en om smart home functies mee te bedienen. Voor de vernieuwde A3 zijn ook on demand functies beschikbaar. Tot wel 5 infotainment- en comfortfuncties zijn via de myAudi app te selecteren en toe te voegen, ook als de auto al een tijdje in gebruik is. Zo kan de gebruiker van de A3 kiezen voor MMI Plus navigatie met Audi Connect Services, de smartphone interface met iOS en Android-integratie, de adaptieve cruise assist, de groot licht assistent en een upgrade naar 2 temperatuurzones voor de airconditioning. Afhankelijk van individuele wensen zijn alle functies te bestellen voor verschillende periodes.

Audi A3 Sedan

De vernieuwde A3 is standaard voorzien van Audi Pre Sense Front, Collision Avoidance, Turn assist en Lane Departure warning. Deze assistentiesystemen helpen om het risico op aanrijdingen te verminderen. Adaptive Cruise Assist houdt de A3 netjes binnen de wegmarkeringen. De Assisted Lane Change functie is voortaan ook standaard. Dit systeem kan bij snelheden tot 210 km/u het accelereren, remmen en de besturing overnemen. Ook ondersteunt het de bestuurder bij rijbaanwisselingen op snelwegen (snelheden boven 90 km/u). Park Assist helpt de bestuurder met precieze stuurbewegingen bij het in- én uitparkeren. Lane Change Warning, exit warning en rear cross-traffic assist maken gebruik van de radars aan de achterzijde om indien nodig tijdig te kunnen waarschuwen voor achteropkomend verkeer.

Audi A3 Sportback

De vernieuwde Audi A3 wordt in eerste instantie leverbaar als 35 TFSI met een 1,5 liter 4 cilinder mild-hybride turbobenzinemotor in combinatie met de automatische 7-traps S-tronic transmissie met dubbele koppeling. In het tweede kwartaal van het jaar komen ook andere benzinemotoren beschikbaar, eind 2024 gevolgd door een plug-in hybride model. De eerste exemplaren van de vernieuwde A3 worden in mei in Nederland verwacht. Meer informatie over de specificaties en de prijzen volgen in aanloop naar de marktintroductie.

Reageren is niet mogelijk.