Ruim 3 jaar geleden stelde Mitsubishi de nieuwe Outlander voor. Althans in de vorm die elders in de wereld verkocht zou gaan worden. Aanvankelijk had Mitsubishi geen plannen voor een Europese verkoop carrière van de nieuwe Outlander. Dat kwam omdat 5 jaar geleden de beslissing was genomen om zich eind 2022 helemaal terug te trekken uit Europa. Na hevig protest van de dealers kwam Mitsubishi terug op die beslissing. Het merk zou met van Renault geleende modellen een doorstart gaan maken op de Europese markt. Aangevuld met een op onze verkoopregio afgestemde versie van de nieuwe Outlander. Die vereiste een herziene plug-in hybride aandrijflijn. Maar nu is de nieuwe Outlander PHEV eindelijk leverbaar.
Je zou kunnen zeggen dat de nieuwe Outlander grote schoenen heeft om te vullen. Nu al is duidelijk dat dit nooit zal gebeuren. De vorige editie kon indertijd profiteren van een fiscaalvriendelijke behandeling van SUV modellen en van het feit dat er vanuit de elektrische hoek nog amper concurrentie was. Maar anno 2025 is er van een verlaagde bijtelling geen sprake meer en is op de zakelijke markt ‘plug-in’ niet langer de norm, maar ‘volledig emissievrij’. Ietwat ongenuanceerd biedt de nieuwe Outlander dus een aandrijflijn waar in Nederland niemand meer op zit te wachten. Mitsubishi denkt toch te kunnen scoren met de SUV omdat hij wordt geleverd met 8 jaar garantie.
De verkopen van stekker hybride modellen zijn jarenlang gestimuleerd met allerlei fiscale lokkertjes, maar nu moeten dergelijke auto’s dus hun eigen broek op houden. Dat wordt steeds lastiger. Niet alleen door het verdwijnen van de laatste restanten van het belastingvoordeel op dit autotype, maar ook omdat volledig elektrische SUV modellen steeds beter worden.
Wat ook niet helpt, is dat de nieuwe Outlander flink duurder is dan zijn voorganger. In dat model kon voor minder dan 40 mille worden ingestapt, maar nu beginnen de prijzen pas bij 51.990 euro. Dat maakt de nieuwe Outlander schier onbereikbaar voor menig particuliere rijder. En zakelijke klanten zullen geneigd zijn om helemaal elektrisch te gaan. Deels omdat dat de bedrijfspolicy is en deels omdat de verlaagde bijtelling dat aantrekkelijk maakt.
De vierde generatie Outlander, die elders in de wereld in 2021 als ‘modeljaar 2022′ op de markt kwam en nu bij zijn Europese introductie reeds een facelift heeft ondergaan, heeft nauwelijks nog iets gemeen met zijn voorganger. Dit is een geheel nieuw ontwikkelde auto die is overgestapt van Mitsubishi’s eigen platformtechnologie naar de gemeenschappelijke basisarchitectuur (CMF-CD) van de samenwerking tussen Nissan, Renault en Mitsubishi. Daardoor heeft de nieuwe Outlander veel technische en interieurkenmerken gemeen met de Nissan X-Trail: bedieningsfuncties en displays zijn grotendeels vergelijkbaar (zie onderstaande foto), hetzelfde geldt voor de wielbasis. Aan de buitenkant zijn de 2 SUV modellen echter duidelijk verschillend. Mitsubishi heeft er echt moeite voor gedaan om een onderscheid te maken in het verkeer.
Een andere troef van de nieuwe Outlander is de aanzienlijke verbetering van de bouwkwaliteit, waarbij de keuze van de materialen en het design duidelijk parallellen vertonen met de beleving van een premium auto, alhoewel dit uiteraard wel afhankelijk is van het gekozen uitrustingsniveau.
Voorin zit men comfortabel hoog op de troon. Vanaf de achterbank zullen er niet snel klachten komen. De toegang aldaar is royaal dankzij de deuren die in een hoek van bijna 90 graden geopend kunnen worden en waar voldoende hoofdruimte is voor mensen met een extra lang bovenlichaam.
Dankzij de in 40/20/40-verhouding deelbare achterbank leuning kan men gemakkelijk zowel langere voorwerpen als 2 passagiers in de Outlander meenemen. De kofferbak heeft een inhoud van 495 liter voordat de rugleuningen neergeklapt wordt. Het volume neemt toe tot 1.422 liter als die handeling wordt verricht. De Outlander kan een aanhanger trekken met een gewicht tot 1,6 ton.
Hoewel de Outlander wereldwijd met meerdere aandrijflijnen leverbaar is, is in Nederland alleen de plug-in hybride variant verkrijgbaar. Het hart van de aandrijflijn is een 2,4 liter 4 cilinder benzinemotor van 136 pk en 255 Nm. Die werkt samen met een elektromotor van 116 pk en 255 Nm. Vierwielaandrijving wordt elektrisch gecreëerd door op de achteras een 136 pk en 195 Nm sterke motor te plaatsen. Indien alles samenwerkt, bedraagt het maximale vermogen 306 pk en piekt het koppel op 302 Nm. De elektromotoren nemen het werk van de traditionele versnellingsbak over en hebben vaste overbrengingsverhoudingen (geen CVT dus).
De Outlander kan in 7,9 seconden de 100 km/u bereiken. Dat is natuurlijk beschamend langzaam vergeleken met zelfs gewone elektrische auto’s, maar toch ruim voldoende om stressvrij deel te kunnen nemen aan het verkeer. De benzinemotor wordt pas op hogere snelheid actief. Het mooie is dat door de 2 elektromotoren er niet langer de noodzaak is voor een fysieke verbinding tussen de voor- en achteras en de versnellingsbak. Er is dus geen extra differentieel en geen extra aandrijfas. Dat scheelt gewicht maar verruimt het de mogelijkheden om de mate van aandrijving of remmen te beïnvloeden. Er zijn geen plannen bekend voor een volledig elektrische Outlander. Het gamma zal wel worden aangevuld met een eigen variant van de Renault Scénic E-Tech.
Kentaro Honda, hoofdingenieur van Mitsubishi’s C- en D-segment modellen (een interessante naam, aangezien Nissan/Mitsubishi in nauwe onderhandelingen was met het automerk Honda over een fusie; er is nog steeds een kans dat een dergelijke krachtenbundeling alsnog realiteit wordt), ging tijdens de perspresentatie van de Outlander uitgebreid in op de geavanceerde manier waarop de Super-All Wheel Control-technologie het vermogen verdeelt. Er zijn verschillende rijprogramma’s (Power, Eco, Normal, Asfalt, Gravel, Modder en Sneeuw) die met een knop op de middenconsole geselecteerd kunnen worden. De rijprogramma’s beïnvloeden ook de energierespons tussen de motoren en het stuurgevoel. Een paar kilometer rijden op een door regen doorweekte grindweg vol gaten, laat zien dat de vering nogal stug is, op het oncomfortabele af. Op asfalt pakt de veel stevigere afstelling van de vering goed uit. Het weggedrag van de Outlander heeft dan een vleugje dynamiek, al kan deze ‘hoogbouw op wielen’ zijn gewicht van 2.100 kilo niet maskeren. Verwacht dus geen sportief weggedrag, maar het zompige rijkarakter van de oude Outlander is wel verdwenen. Er zijn maar weinig wegen in Nederland die zo slecht zijn dat 19,5 cm bodemvrijheid niet voldoende is. De Outlander heeft geen luchtvering, waardoor variëren met de grondspeling niet tot de mogelijkheden behoort.
Een 22,7 kWh lithium / ion accu in de bodem levert energie voor 86 km elektrisch rijden onder optimale omstandigheden. Omdat de meeste mensen in het dagelijks leven kortere afstanden rijden, kan de Outlander het grootste gedeelte van de tijd in de elektrische en emissievrije modus worden gereden. De topsnelheid is dan begrensd op 135 km/u. In de Normal modus rijdt de Outlander altijd op de elektromotor. Pas als je hem op zijn staart trapt, komt de 4 cilinder assisteren. Die gaat ook aan de slag als de accu vrijwel leeg is. Voor wie per se langs de snelweg wil opladen, is hij uitgerust met een snelle laadmogelijkheid, maar dan wel (om geld te besparen) gebaseerd op de Japanse Chademo-standaard. In Europa is Chademo op zijn retour, maar vooralsnog zijn alle laadstations langs de weg nog voorzien van zo’n stekker. Tijdens de test bleek dat de elektrische actieradius eerder 60 km is dan de door Mitsubishi geclaimde 86 km. Heuvelop moet de 4 cilinder motor dan flink aan de bak en dat hoor je. Gelukkig kan er remenergie omgezet worden in elektriciteit zodat je niet constant geconfronteerd wordt met dit lawaai. One-Pedal-Driving is er niet bij, maar door het gaspedaal los te laten, zal de Outlander wel flink afremmen zodat je slechts zelden het rempedaal hoeft te gebruiken.
Er worden 4 uitrustingsniveaus met de Pure versie als basis. Een trede hoger staat de Intense uitvoering. Die kost 2.000 euro extra en heeft als extra’s een head-up display, dak rails en adaptieve led koplampen.
Het Instyle niveau (7.000 euro duurder dan de Intense) biedt onder andere airconditioning met 2 temperatuur zones, een digitale achteruitkijkspiegel, het ruitjespatroon van de stoelbekleding in de panelen van de deuren, verwarmde stoelen achterin, geventileerde voorstoelen, een elektrisch panoramisch zonnedak en gordijnen in de portieren achter.
Instyle+ (we hebben het dan inmiddels over 63.490 euro) beschikt over een massagefunctie in de voorstoelen en een hoogwaardige afwerking van het interieur.
Conclusie
De nieuwe Mitsubishi Outlander is een optie voor wie elektrisch wil rijden, maar de aanwezigheid van een benzinemotor prettig vindt voor het geval de stroom op raakt. Een groot pluspunt is de 8 jaar garantie en dat hij optioneel leverbaar is met 7 zitplaatsen. Maar het valt te betwijfelen dat dit voldoende zal zijn om opnieuw de harten van (zakelijk) Nederland te veroveren.
Mitsubishi ziet zelf de Mazda CX-60 als een concurrent, maar dat is toch meer een luxe paard dan een werkpaard. De Hyundai Santa Fe en de Kia Sorento zijn ook leverbaar als PHEV met 7 stoelen en vierwielaandrijving. Zij kosten iets meer dan de Outlander, maar hebben geen specifieke terreinvaardigheden. Wil jij én 7 stoelen én standaard permanente vierwielaandrijving met terreinvaardigheden én een stekker hybride aandrijflijn, dan kom je terecht bij veel duurdere SUV modellen zoals de Volvo XC90. In dat licht bezien, is deze Outlander een interessante auto, ondanks dat het ontwerp al een paar jaar oud is.
Kortom, daar waar de vorige generatie op stekker hybride SUV gebied in 2013 nog het monopolie had en er de 2 jaar daarna ook nauwelijks sprake was van concurrentie, betreedt hij nu een volle arena met goed bewapende strijders. De Toyota RAV4 Plug-in Hybrid is daar één van. Die wordt geleverd met zelfs 10 jaar garantie.
-
7