PSA stapt in Aramisauto

0

PSA, fabrikant van de automerken Citroën, DS en Peugeot, start een strategische samenwerking aangaan met Aramisauto, de Franse marktleider op het gebied van de verkoop van tweedehands auto’s via internet. Doelstelling is om ze extra inkomsten te genereren.

Dat PSA haar basis wil verbreden maakt onderdeel uit van haar eerder dit jaar gepresenteerde ‘Push to Pass’ plan. Op 1 september jongstleden werd de eerste stap gezet om de occasionmarkt te veroveren. De exercitie staat onder leiding van Marc Lechantre die toestemming heeft gekregen om hiervoor een nieuwe bedrijfsdivisie op te richten.

PSA wil in een later stadium een financieel belang nemen in Aramisauto. Met de financiële injectie kan het internetbedrijf verder uitbreiden en ook actief worden in andere landen. Doelstelling is om in de komende 3 jaar verschillende andere Europese markten te betreden.

Via Aramisauto kunnen particulieren een tweedehands auto kopen en bedrijven een occasion aanbieden. Ook kan er door garages onderling gehandeld worden. Op het internetplatform worden ook verzekeringen, aanvullende garantie en financieringsmogelijkheden aangeboden: allemaal zaken waar een grotere winstmarge op zit dan bijvoorbeeld op een Citroën C1 of Peugeot 108 en die dus voor PSA erg lucratief zijn,

Aramisauto bestaat inmiddels 15 jaar en verkoopt momenteel rond de 30.000 auto’s per jaar. Het bedrijf beschikt sinds 2014 over eigen garages (zie foto) waar reparaties en onderhoudsbeurten uitgevoerd kunnen worden om zo de klant beter van dienst te zijn. Kopers krijgen hun occasion desgewenst thuis afgeleverd.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk is de markt voor tweedehands auto’s gezonder (minder krimp, meer marge) dan die voor nieuwe exemplaren. Bovendien is het internetsegment snelgroeiend. PSA wil minder afhankelijk worden van enkel de fabricage en verkoop van nieuwe auto’s. Doel is om een breed scala aan mobiliteitsdiensten aan te gaan bieden.

Aramisauto zal wel onafhankelijk blijven werken, zo benadrukt PSA. Topman Carlos Tavares denkt dat de afzet bij het internetbedrijf minimaal verdubbeld kan worden met de geplande financiële injectie. De winst moet zelfs kunnen verviervoudigen. In 2021 wil PSA op jaarbasis 800.000 occasions verkopen. Vermenigvuldig dat met een leuke marge per auto en je komt uit op (bijna) een miljardenbedrag aan extra inkomsten.

Reageren is niet mogelijk.