Tesla onder vuur

0

De aandelenkoers van Tesla is fors onderuit gegaan na een kritisch rapport van zakenbank Goldman Sachs en een interview met voormalig General Motors topmanager Bob Lutz met het tijdschrift Forbes.

De adviseurs van Goldman Sachs zetten vraagtekens bij Tesla’s capaciteit om de autoproductie fors op te voeren om tijdig en in voldoende hoeveelheden het nieuwe Model 3 te kunnen leveren. Ook de kosten van die capaciteitsuitbreiding roepen de nodige vraagtekens op. Lutz merkt op dat deze Tesla tegen de genoemde prijs (35.000 dollar) überhaupt niet winstgevend te verkopen valt. Hij denkt dat het bedrijf van Elon Musk geen blijvertje zal zijn op de automarkt.

Goldman Sachs heeft daarnaast forse kritiek op het plan van Musk om Tesla te fuseren met zijn andere bedrijf, SolarCity. Deze producent van zonnepanelen verbrandt momenteel veel geld. “Die fusie gaat er toe leiden dat de schuldenlast van Tesla zal toenemen,” aldus de zakenbank in haar rapport.

Autopilot

Ondertussen blijft de Autopilot functie van de Tesla modellen de gemoederen bezig houden, na een ongeval in Duitsland. Een Model S met ingeschakelde Autopilot is daar vorige week op de Autobahn A24 in botsing gekomen met een bus. De Duitse politie onderzoekt nu waarom de Autopilot niet automatisch is gaan remmen om de aanrijding te voorkomen. Ook heeft na het incident het Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt) in opdracht van het Duitse ministerie van Verkeer wat tests gedaan met AutoPilot. Daaruit bleek dat de Model S de bestuurder niet waarschuwt voor een gevaarlijke situatie als de Autopilot die situatie zelf niet kan oplossen.

Het onderzoek komt na de update die Tesla onlangs uitvoerde aan AutoPilot naar aanleiding van eerdere incidenten. De Amerikaanse staat Californië overweegt autofabrikanten te verbieden termen te gebruiken die suggereren dat auto’s zelfstandig kunnen rijden. Aanleiding is een reeks ongelukken waarbij auto’s niet automatisch remden. Tot nu toe raakte vooral Tesla met haar Autopilot functie in opspraak.

Vermeldenswaard is dat het ongeluk plaatsvond in het hol van de leeuw: Duitsland. Oftewel, de thuismarkt van de gevestigde orde in het premiumsegment, die (tot zij hun antwoord klaar hebben) lijdzaam moeten toezien hoe Tesla veel kaas van hun brood eet. Dat het opinieweekblad Der Spiegel er schande van spreekt dat minister Alexander Dobrindt geen algeheel rijverbod instelt voor de 3.000 auto’s die door Tesla in Duitsland zijn verkocht, is wellicht ingefluisterd door de Duitse auto-industrie. Maar de bewindspersoon ziet nog geen reden om de Model S en Model X in de ban te doen. Hij wil eerst de nu nog lopende onderzoeken afwachten.

Powerwall

Een hoofdpijndossier is ook de Powerwall van Tesla. Die blijkt, ondanks veel publiciteit, totaal geen succes in Nederland. Slechts 30 exemplaren verkocht verkoper Eneco afgelopen maanden van de revolutionaire thuisbatterij. In België staat de teller op 50 stuks. Hoewel de belangstelling voor het bijna 7.000 euro kostende apparaat aanvankelijk enorm was ( honderden Nederlanders en Belgen toonden serieuze interesse) heeft zich dat nog niet in verkoopaantallen vertaald.

Dat huishoudens niet warm lopen voor het futuristisch ogende gevaarte is niet enkel vanwege de kosten. Het Nederlandse stroomnet is allereerst zeer betrouwbaar, storingen doen zich zelden voor. Er zijn bovendien vrijwel geen gebieden in ons land zonder stroomkabel. Een thuisbatterij als back-up of om in de natuur zelfvoorzienend te zijn is dus niet nodig.

Tesla Model X

De golf aan nieuwe elektrische auto’s moet Tesla zorgen baren.

Autosalon van Parijs

Op de autosalon van Parijs presenteerden bijna alle grote fabrikanten, althans die deelnamen aan de beurs, hun plannen voor elektrische auto’s. Conclusie: Tesla mag zich zorgen maken. Zo debuteerde de betaalbare Opel Ampera-e, met een actieradius van tussen de 400 en 500 kilometer. De verkoop start begin volgend jaar. Pionier Renault heeft de actieradius van haar compacte Zoe verdubbeld tot ruim 300 km. De ontwikkeling van accutechnologie is duidelijk in een stroomversnelling geraakt, met voor de komende tijd een te verwachten jaarlijkse verbetering van 6 procent van de energiedichtheid. Volkswagen heeft een nieuw platform voor elektrische auto’s ontwikkeld. Daar zullen vanaf 2020 minimaal 20 modellen op gebaseerd gaan worden. Doelstelling is om in 2025 jaarlijks 1 miljoen elektrische auto’s te produceren. In de jaren daarna moet de output omhoog gaan naar 2 à 3 miljoen eenheden. De ambitie van Mercedes doet daar nauwelijks voor onder, want ook deze fabrikant heeft specifiek voor elektrische auto’s een nieuw platform ontwikkeld. Die zullen onder het submerk EQ verkocht gaan worden. Mercedes wil in 10 modellen op de markt hebben gebracht.

De golf aan nieuwe elektrische auto’s moet Tesla zorgen baren. Ineens is de actieradius van (minstens) 300 km voor de Model 3 niet zo bijzonder meer. Bovendien is deze Tesla nog lang niet klaar. Musk roept wel dat eind 2017 de eerste exemplaren van de band zullen rollen, maar industrieanalisten in de Verenigde Staten rekenen eerder op eind 2018 of nog later. Dan hebben veel concurrenten (Audi, Porsche) hun alternatief klaar.

Geen korting

Maar maakt Musk zich zorgen? Nee. Tesla kan terugkijken op een uitstekend kwartaal waarin zowel de productie als de verkopen dankzij de nieuwe Model X (foto) sterk gestegen zijn. Hij heeft zó veel bravoure dat hij zijn dealers uitdrukkelijk verboden heeft om klanten een korting op de aankoopprijs te bieden.

Op Twitter had een Tesla klant trots laten weten dat hij een flinke korting had gekregen. Daarom volgde een felle brief van Musk aan de dealers waarin hij verordonneerde dat er niet over de prijs onderhandeld mag worden en dat er geen korting mag worden aangeboden. “Dit is fundamenteel voor onze integriteit”, aldus de topman. De concurrentie zal hem evenwel steeds meer onder druk zetten om toch water bij de wijn te doen.

Reageren is niet mogelijk.