Alfa Romeo Stelvio onthuld

0

Ook Alfa Romeo betreedt het cross-over annex SUV segment. Het model waarmee dit gebeurt, de Stelvio, is met name belangrijk voor de herverovering van de Amerikaanse markt, waar dergelijke auto’s erg in trek zijn. Ook in China denkt Alfa Romeo goed zaken te kunnen doen met de Stelvio.

stelvioa4

De Stelvio, vernieuwd naar een lastige bergpas in de Italiaanse Alpen, zal worden gebouwd op het nieuwe Giorgio platform van Fiat Chrysler, dat eveneens onder de Alfa Romeo Giulia is te vinden. De SUV zal gebouwd gaan worden in Cassino (de productiestart is voor de laatste week van november gepland) en arriveert in de loop van volgend jaar in de showrooms. Europa kan in maart op de autosalon van Genève voor het eerst kennismaken met de Stelvio.

stelvioa5

Alfa Romeo moet het op de Amerikaanse markt momenteel alleen hebben van de 4C. Die sportwagen heeft de gouden jaren van vroeger niet kunnen doen herleven: in de eerste 10 maanden van dit jaar werden slechts 441 bestellingen genoteerd. De Giulia, maar vooral de Stelvio moet daar verandering in gaan brengen.

stelvioa2

Fiat Chrysler heeft 6 miljard dollar geïnvesteerd in het modellenoffensief van Alfa Romeo waarmee de verkopen mondiaal moeten toenemen tot 400.000 auto’s in 2018. De Stelvio vervult bij deze afzetdoelstelling een belangrijke rol.

stelvioa7

Reid Bigland, de merkchef van Alfa Romeo, denkt dat de SUV met name vanwege zijn superieure rijeigenschappen klanten kan weglokken bij de Duitse premiummerken. “Iedereen zal verbijsterd zijn over hoe goed de Stelvio rijdt”, zo laat hij in een interview reden. “In de toekomst zal elke Alfa Romeo zich in dit opzicht gaan onderscheiden van de concurrentie”.

stelvioa6

De Stelvio wordt in eerste instantie in Europa leverbaar in 3 motorvarianten: als 2.2 JTD diesel met 180 pk, als 2.0T benzine met 280 pk (ook voor de Veloce) en als Quadrifoglio met 510 pk. In de laatste uitvoering kan de Alfa Romeo in 3,9 seconden naar 100 km/u accelereren. De topsnelheid bedraagt 284 km/u. Vierwielaandrijving en een 8-traps automaat zijn altijd standaard. Dit Q4 systeem kan in bepaalde omstandigheden 60 procent van het vermogen en koppel naar de voorwielen sturen.

stelvioa3

Het dashboard is grotendeels identiek aan dat van de Giulia, inclusief het aan de onderzijde afgeplatte stuurwiel, de schakelflippers. het infotainment systeem dat geschikt is voor Apple CarPlay plus Android Auto, een 6,5-inch beelscherm (8,0-inch is optioneel) en de DNA knop waarmee het rijkarakter veranderd kan worden (Natural, Dynamic, Advanced; de Quadrifoglio uitvoering heeft ook een Race modus). Alfa Romeo gaat de Stelvio leveren in 13 kleuren. Tegen meerprijs is een geluidsinstallatie van Harman Kardon met 14 speakers verkrijgbaar.

Reageren is niet mogelijk.