Nieuwe SUV van Skoda heet Karoq

0

De nieuwe compacte SUV van Skoda gaat Karoq heten. De modelnaam is afkomstig uit de taal van de Alutiiq, een inheemse stam die op een eiland voor de zuidkust van Alaska leeft. De Karoq wordt op 18 mei in Stockholm onthuld.

“De compacte Karoq is een compleet nieuw ontworpen SUV, die niet alleen nieuwe standaarden zet voor ons merk, maar ook in zijn marktsegment”, aldus Skoda merkchef Bernhard Maier. Volgens de topmanager combineert het model de typische merkkwaliteiten met een nieuw, meer door emotie gedreven designtaal. Over de motorisering is nog niks bekend, maar vermoedelijk is een grote rol weggelegd voor de 3 cilinder 1.0 TSI motor met 115 pk en de 1.6 TDI dieselunit.

Zowel voor de naam van de Kodiaq als voor die van de Karoq heeft Skoda inspiratie gezocht bij de inheemse bevolking van Kodiak Island. Deze afgelegen archipel ligt voor de zuidkust van Alaska (coördinaten: 57°N en 153°W) en staat bekend om zijn wilde natuur en zijn ongerepte landschap. In de taal van de daar levende Alutiiq stam wordt een auto aangeduid als “Kaa’raq” en is “Ruq” het woord voor pijl. De naam van SUV is een krachtige combinatie van beide woorden. De pijl is immers een belangrijk element in het Skoda logo en symboliseert de dynamiek van het merk.

“Het is belangrijk dat onze nieuwe SUV een krachtige naam heeft”, zegt Werner Eichhorn, de verkoopdirecteur van Skoda. “Karoq en Kodiaq maken bovendien deel uit van een herkenbare namenreeks die we voor onze huidige en toekomstige SUV modellen hanteren. Daarmee zorgen we voor een uitstekende merkherkenning bij onze klanten”. De Karoq lijkt geen directe opvolger voor de Yeti te zijn; mede daarom koos Skoda voor een andere naam. De Yeti blijft vermoedelijk na de officiële introductie van de Karoq jog enige tijd leverbaar.

In de komende jaren introduceert Skoda, als onderdeel van haar ‘2025 toekomststrategie’, een aantal belangrijke nieuwe modellen. De focus ligt daarbij vooral op de uitbreiding van de SUV portfolio. De Karoq gaat in de tweede helft van 2017 in de verkoop. Op de foto is het prototype te zien. Daar wordt niet iedereen vrolijk van, in de zin dat het model nogal zijig oogt. Maar misschien is dat voor een model dat moet gaan concurreren met de Renault Captur en de Opel Crossland X wel helemaal niet erg.

Comments are closed.