PSA onder de loep bij Europese Commissie

0

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de 20,7 miljoen euro regionale steun die Spanje in een bestaande autofabriek van PSA dochter Peugeot in de plaats Vigo wil steken.

EU commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil weten of het geld “echt nodig is voor Peugeot om te investeren in innovatieve productieprocessen”, zo zegt zij in een verklaring. Het onderzoek moet ook uitwijzen “of de steun de regio verder zal helpen ontwikkelen zonder de marktconcurrentie te verstoren”.

Peugeot is onderdeel van de PSA Groep, waartoe ook Citroën, DS en Opel / Vauxhall behoren. Het Franse autoconcern investeert volgens de Europese Commissie 500 miljoen euro in zowel nieuwe productielijnen als procesverbeteringen in de bestaande fabriek van Peugeot España in Vigo in Noordwest Spanje. Het renovatiewerk daaraan begon in april 2015.

In november 2017 bracht Spanje de Europese Commissie op de hoogte van het plan om 20,7 miljoen euro te subsidiëren. “Openbare investeringen zijn belangrijk om economische groei te stimuleren in achtergestelde regio’s in de Europese Unie, maar we moeten schadelijke subsidieraces tussen de lidstaten voorkomen”, stelt Vestager. Zij wil niet dat landen tegen elkaar gaan opbieden om projecten binnen te halen.

De Europese mededingingsautoriteit denkt ook dat de Spaanse hulp in Galicië aan het PSA autoconcern mogelijk een oneerlijk concurrentievoordeel geeft. De Commissie zal zorgvuldig onderzoeken of de geplande steun echt noodzakelijk is voor het Franse autoconcern en of de 20,7 miljoen eurp de regio verder zal ontwikkelen zonder de concurrentie onnodig te verstoren of de cohesie in de EU te schaden.

PSA bouwt in Vigo de Citroën modellen Berlingo en Gran SpaceTourer. Daarnaast wordt ook het sedanduo Citroën C-Elysee en Peugeot 301, die in Nederland niet verkrijgbaar zijn, gemaakt in de fabriek.

Reageren is niet mogelijk.