Veel SUV voor weinig: de nieuwe Skoda Kamiq

0

In de tweede helft van deze maand krijgen wij een grote hoeveelheid nieuwe compacte SUV modellen voorgeschoteld. Volgende week presenteert Peugeot de nieuwe 2008 en een week later haalt Renault het doek van de tweede generatie Captur af. Kia pakt dubbel uit met zowel de Seltos als de XCeed, waarvan de laatste de nodige optische overeenkomsten heeft met de eveneens nieuwe Ford Puma.

Skoda gaat in de vijver voor compacte SUV modellen vissen met de Kamiq. Die werd afgelopen februari al aangekondigd, maar is nu productieklaar. Kort door de bocht is de Kamiq het alternatief van Skoda voor de Seat Arona en de Volkswagen T-Cross, maar hij heeft een 10 centimeter langere wielbasis en carrosserie. Daarmee is hij feitelijk een halve klasse groter. Vanuit een andere optiek kan je de Kamiq ook beschouwen als een hogere, robuuster ogende opvolger voor de Rapid Spaceback oftewel een soort Scala X. De prijzen gaan vermoedelijk bij 23.490 euro beginnen voor de 115 pk sterke 1.0 TSI Active uitvoering. Dat is een scherp tarief, want wil jij een Arona met deze motor dan ben je minimaal 24.100 euro kwijt terwijl de T-Cross dan 25.970 euro moet opbrengen. Daar staat tegenover dat Skoda het qua uitrusting sober houdt, maar dat past natuurlijk wel bij het merk. Wie meer luxe wil, kan terecht bij de Ambition, Sport Business en Style uitvoeringen maar ook die gaan niet meer dan 25.990 à 27.840 euro kosten.

De 4,24 meter lange Kamiq zou je ook kunnen beschouwen als de verlate spirituele opvolger van de Yeti, die van bumper tot bumper 4,22 meter mat. Het design is typisch Skoda: zakelijk, behoudend en allesbehalve controversieel. Ook typisch Skoda is het grote ruimteaanbod: klap de achterbankleuning om en je kan 1.395 liter aan bagage meenemen. Dat is bijna even veel als in de (minimaal) 2 keer zo dure Volvo V60 past (1.441 liter). Als alternatief voor de 115 pk sterke 1.0 TSI motor biedt Skoda ook een 1,5 liter 4 cilinder versie aan met 150 pk, een 115 pk sterke 1.6 TDI en een 1.0 TGI aardgasversie die goed is voor 90 pk.

Reageren is niet mogelijk.