Toyota Prius krijgt zonnepanelen

0

Toyota rust de Prius uit met zonnepanelen. Die hebben een efficiëntie van 34 procent. Na een dag parkeren moet het laden via de panelen een extra bereik van 44,5 kilometer opleveren.

Vooralsnog gaat het om een demonstratievoertuig met de extra typeaanduiding PHV. De zonnepanelen zitten op het dak en op de voor & achter klep. De Prius PHV, die dezelfde aandrijflijn heeft als de Plug-in versie, gebruikt ze om tijdens het parkeren en het rijden de accu te laden. De zonnepanelen leveren een vermogen van 860 Watt en bestaan uit 0,03 mm dik folie. Dat maakt het ideaal om ze ook op rondingen en krappe ruimtes te plaatsen.

De Japanse autofabrikant gebruikt exemplaren met een efficiëntie van 34 procent die ontwikkeld zijn door Sharp en het eigen New Energy Technology Department. Het gaat om zonnepanelen op basis van zogeheten Triple Junction Cel modules die gemaakt zijn van onder andere InGaP, GaAs en InGaAs. Zij worden momenteel getest onder verschillende omstandigheden.

Toyota levert de Prius Plug-in Hybrid al optioneel met een zonnepaneel op het dak, maar die exemplaren hebben een efficiëntie van 22,5 procent en leveren een vermogen van slechts 180 Watt. De Japanse autofabrikant heeft nog geen concrete productieplannen voor de exemplaren met 34 procent efficiëntie. Maar niet uit te sluiten valt dat Hyundai en Kia, die met iets vergelijkbaars bezig zijn, Toyota daar alsnog toe dwingen.


Tijdens een dag parkeren leveren de panelen voor de bestaande Prius PHV gemiddeld zo’n 6,1 kilometer extra op bij de elektrische modus, terwijl dat bij de testauto 44,5 kilometer is. Als er gereden wordt, kunnen de panelen de accu van de bestaande Prius PHV niet laden; bij de demonstratiewagen kan dat wel en dat zou dagelijks 56,3 kilometer extra op kunnen leveren, aldus Toyota. Het bedrijf test de demonstratiewagen deze maand in Toyota City in Tokio.

Reageren is niet mogelijk.