Skoda Scala Monte Carlo komt niet naar Nederland

0

Skoda kondigde een paar weken geleden aan op de IAA van Frankfurt de nog redelijk kraakverse Scala in Monte Carlo uitvoering aan het publiek te zullen tonen. Het Tsjechische automerk brengt met enige regelmaat speciale, sportief getinte edities van haar goedkopere / kleinere modellen onder deze type aanduiding uit.

Toch is ‘Monte Carlo’ ook historisch verantwoord. Skoda deed al mee in 1936 aan de rally van Monte Carlo met de Popular Sport en werd toen tweede werd in de desbetreffende klasse. De 130 RS won in 1977. Opnieuw niet overall, maar ook in zijn klasse. Het laatste wapenfeit dateert uit 2010, toen Skoda tweede werd met de Fabia WRC. De Fabia was in het verleden al tijdelijk te verkrijgen in Monte Carlo tenue en nu is het de beurt aan de Scala. Die heeft nog geen rally overwinningen geboekt, maar met de in West Europa geflopte Rapid kan dit Skoda model wel een imago boost gebruiken.

Het (actie)recept dat wordt toegepast is identiek, maar voor het oog niet minder smakelijk. Zo wordt de Scala in het kader van de Monte Carlo behandeling voorzien van een zwart dak, LED koplampen, grotere 17 inch velgen (18 inch is optioneel), een achterspoiler, zwarte buitenspiegel kappen en stoerder ogende bumpers.

Ook het interieur heeft van Skoda een bescheiden sportieve upgrade gekregen. Hoofdkleur is zwart met rode accenten, net zoals Porsche toepast in haar GTS uitvoeringen. Bestuurder en voorpassagier zitten op sportstoelen. Het sportstuurwiel is aan de onderzijde afgeplat. Een panoramadak maakt ook onderdeel uit van de standaarduitrusting.

De Scala Monte Carlo wordt leverbaar in het laatste kwartaal van 2019, maar hij komt niet naar Nederland. “Wij hebben als nationale uitvoering de Sport Business, waardoor de Monte Carlo niets toevoegt”, aldus een woordvoerster van de importeur. De versie kost als 115 pk sterke 1.0 TSI met handbak 25.990 euro, met DSG automaat 27.790 euro en als 1.5 TSI (150 pk en DSG automaat) 30.290 euro.

Reageren is niet mogelijk.