Katalysator Toyota Prius in trek bij dieven

0

Dieven stelen opvallend vaak de katalysator van een Toyota Prius. Met name in Limburg is dit het geval. Autodealer Mengelers in Maastricht heeft in korte tijd al onder 7 auto’s een nieuwe katalysator moeten plaatsen.

“Wij hebben ook vijf meldingen gekregen”, zegt verkoper Appie Beaupain van Toyota dealer Oostendorp in Venlo. Bij diens vestiging in Roermond zijn 2 katalysator diefstallen bekend. Bij Regie Auto’s in Maastricht heeft zich ook al een slachtoffer gemeld. Vestigingsmanager Danny Lambrix van Mengelers in Maastricht vermoedt dat dieven de katalysatoren stelen voor handel in het buitenland. Dat wordt door woordvoerder Ad Vonk van de ANWB bevestigd. “Er is vraag naar. Dat maakt het lucratief”. Vonk ziet ook een stijging van het aantal katalysatordiefstallen ten opzichte van een jaar geleden. Maar niet alleen Prius rijders in Limburg lopen risico. In het najaar van 2019 wees de Amsterdamse politie al op de opvallende hoeveelheid diefstallen van katalysatoren van dit Toyota model, met name in Watergraafsmeer.

“De diefstal heeft zeker te maken met de edelmetalen die in een katalysator zijn verwerkt”, aldus directeur Leo Mengelers van de Maastrichtse garage. In een katalysator, die schadelijke stoffen omzet in koolstofdioxide, stikstof en water, is onder meer platina verwerkt. “Met name bij de Toyota Prius is de katalysator snel weg te snijden”, zegt Vonk. “Dat maakt het voor dieven ook zo aantrekkelijk”. Op internet circuleren diverse filmpjes waarbij geoefende dieven in een handomdraai de katalysator van een Prius stelen. Heel veel levert dat volgens Vonk niet op. “Vergelijk het met koperdiefstal naast het spoor. Het gaat bij wijze van spreken om tientjeswerk, maar je hebt er verdomd veel last van”. Vestigingsmanager Lambrix geeft aan dat een nieuwe, originele katalysator voor een Prius 2.400 euro kost. Eén van de gedupeerden is Jos van Golde uit Maastricht. “Als de dieven bij me hadden aangebeld, had ik ze die 75 euro die het opbrengt wel gegeven”, zegt hij. “Nu ben ik 2.400 euro kwijt”.

Hoewel diefstal moeilijk te voorkomen is, heeft Vonk wel nog een tip voor eigenaren van een Toyota Prius: “Schaf een alarm aan dat al afgaat zodra er een krik onder de auto gezet wordt”. Katalysatordieven hebben dit hulpmiddel nodig om bij de katalysator te kunnen. De verzekeringstak van de ANWB ziet ook een stijging van katalysatordiefstallen. Bij station Horst-Sevenum in Hegelsom zijn eind 2019 in 1 week tijd 5 katalysatoren gestolen. Het is niet duidelijk of dat in alle gevallen om de diefstal bij een Prius ging.

Reageren is niet mogelijk.