Fiat Chrysler topman staat met lege handen bij fusie met PSA

0

In Stellantis, het nieuwe fusiebedrijf van PSA en Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is geen ruimte voor Mike Manley die nu leiding geeft aan de Italiaans / Amerikaanse autofabrikant. Carlos Tavares, de topman van PSA, wordt op operationeel niveau de baas en John Elkann, nu nog de bestuursvoorzitter van FCA, gaat leiding geven aan de Raad van Bestuur van Stellantis (de nieuwe naam van het fusiebedrijf).

De Raad van Bestuur van Stellantis krijgt 11 leden. Het fusiebedrijf heeft nu bekendgemaakt wie dat zijn, maar de naam van Mike Manley, momenteel de CEO van FCA, schittert door afwezigheid op dit lijstje. Carlos Tavares, zijn collega bij PSA, krijgt dezelfde functie bij de nieuwe combinatie, en John Elkann, nu nog bestuursvoorzitter van FCA, wordt de bestuursvoorzitter van Stellantis. Volgens een gezamenlijke verklaring van beide autofabrikanten was eerder al afgesproken dat slechts 2 hotemetoten een uitvoerende rol gaan krijgen bij het fusiebedrijf. Dat zijn dus Tavares en Elkann geworden. Wat Manley nu gaat doen, is nog niet bekend.

Eerder had Stellantis laten weten dat de rol van Manley (rechts op de foto) voor de voltooiing van de fusie bekend zou worden gemaakt, maar het is geen verrassing dat hij nu aan het kortste eind trekt. Er kan maar één kapitein op het schip zijn en dat is Tavares (links op de foto) die een uitstekende staat van dienst heeft. Manley was bij FCA de opvolger van de in 2018 plotseling overleden Sergio Marchionne, maar hij heeft nooit uit de schaduw weten te komen van deze markante topman. Los van de management kwaliteiten werd al snel na de aankondiging van het huwelijk tussen FCA en PSA duidelijk dat de Fransen de bovenliggende partij zijn. Waarschijnlijk is toen al afgesproken dat Manley geen topfunctie zou krijgen. Als troostprijs mocht hij eind vorig jaar wel voorzitter worden van ACEA, de belangenvereniging van autofabrikanten in Europa. Die functie nam hij over van Tavares.

Verder is Robert Peugeot (lid van de Raad van Commissarissen van grootaandeelhouder Peugeot en hoeder van de familiebelangen) benoemd tot vicevoorzitter en is Andrea Agnelli (oa baas van voetbalclub Juventus en neef van Elkann) als tweede lid van FCA benoemd in de Raad van Bestuur. Andere leden zijn onder meer: Henri de Castries (CEO van Axa), Ann Frances Godbehere (ook commissaris bij Shell), Kevin Scott (de Chief Technology Officer van Microsoft) en Wan Ling Martello (Nestle). Geen van allen hebben een uitvoerende rol. “De onafhankelijke bestuurders zijn afkomstig van verschillende professionele achtergronden en brengen belangrijke relevante perspectieven en ervaring met zich mee”, zo valt in de verklaring van Stellantis te lezen.

Reageren is niet mogelijk.