Prijs indicatie Audi A3 Sportback g-Tron

0

De nieuwe Audi A3 Sportback valt voortaan ook in CNG uitvoering te bestellen. Deze zogeheten 30 g-Tron versie beschikt over een 1,5 liter 4 cilinder turbomotor die zowel benzine, aardgas als methaan lust.

De populariteit van CNG heeft het laatste jaar een forse deuk opgelopen. Wie bij de aanschaf van een nieuwe auto rekening wil houden met het milieu, is geneigd om de voorkeur te geven aan een hybride of elektrische auto. Dat zorgt er voor dat diverse fabrikanten pas op de plaats maken bij de ontwikkeling van nieuwe modellen die geschikt zijn voor CNG. Maar niet iedereen. Zo gelooft de Volkswagen Groep dat auto’s die op CNG rijden wel degelijk nuttig kunnen zijn bij de verlaging van de gemiddelde CO2 uitstoot. Het emissieverschil met een vergelijkbaar benzinemodel bedraagt namelijk 20 procent. Daarnaast is dit brandstoftype flink goedkoper dan benzine of diesel.

Audi hoopt de voordelen van CNG (Compressed Natural Gas) om te zetten in klinkende munt met de A3 Sportback 30 g-Tron. De bekende 1,5 liter motor is aangepast om soepeler te lopen op aardgas. Daardoor verloor hij wel wat kracht. Want waar de 1,5 liter motor normaliter goed is voor 150 pk, is het vermogen bij de A3 Sportback 30 g-Tron teruggebracht tot 131 pk (en 200 Nm koppel; een waarde die gelijk is aan die van de 30 TFSI uitvoering). De CNG tanks zitten onderin de kofferbak en vóór de kleinere benzinetank. In totaal kan er voor 17,5 kilo aan aardgas worden meegenomen in de A3 Sportback 30 g-Tron. Volgens Audi kan men daardoor tot 460 kilometer rijden voordat er getankt moet worden.

Hiervoor moet overigens wel een beroep worden gedaan op de inhoud van de nood tank met benzine. Daarin kan 9 liter brandstof worden opgeslagen voor het geval dat het aardgas onverwacht op is. Onder normale omstandigheden start de motor op CNG. Enkel in uitzonderlijke gevallen wordt daar de nood tank met benzine voor gebruikt. De 30 g-Tron uitvoering stoot zoals gezegd minder koolstofdioxide (CO2) uit dan de benzineversies van de A3 Sportback: Audi geeft een waarde van 96 gram per km op. Voor de 30 TFSI uitvoering is de waarde 106 gram/km.

De A3 g-Tron krijgt een instapprijs aangemeten van afgerond 31,5 mille. Daarmee is een goedkoper dan de 35 TFSI benzine uitvoering met dezelfde motor. In oktober start de verkoop. De g-Tron uitvoering sprint in 9,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Doortrappen kan tot 211 km/u. Volgens NEDC metingen verbruikt de A3 g-Tron 3,5 kilo aardgas per 100 kilometer. In 2014 kwam Audi voor het eerst met deze alternatieve aandrijflijn voor de A3 Sportback. Nu is het de beurt aan de nieuwste generatie. De 30 g-Tron uitvoering is standaard voorzien van LED koplampen, een 10,1 inch scherm voor het multimedia systeem en verschillende veiligheidsassistenten.

Reageren is niet mogelijk.