Fastned boekt overwinning bij de Raad van State

0

In een zaak die ging over het feit dat Van der Valk toestemming had gekregen voor de bouw van 6 laadpalen op de parkeerplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Rijsenhout / Schiphol is Fastned in het gelijk gesteld door de Raad van State. Die volgt het oordeel van de rechtbank, namelijk dat aan Fastned exclusieve vergunningen voor laadpalen bij wegrestaurants en benzinestations langs de snelweg zijn verleend.

Fastned had beroep aangetekend tegen het feit dat het wegrestaurant van Van der Valk toestemming had gekregen voor de aanleg van laadpalen. Op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Rijsenhout / Schiphol zit namelijk al een laadstation van het bedrijf met 7 snelle aansluitingen waarmee met maximaal 175 kW kan worden geladen. De juridische overwinning van Fastned betekent dat de vergunning van Van der Valk nu wordt ingetrokken.

Door de plaatsing van de laadpalen door Van der Valk ontstond er concurrentie voor Fastned, dat in 2012 de exclusieve gunning kreeg voor een laadstation. Op de verzorgingsplaats langs de A4 bij Rijsenhout / Schiphol, die van het brugrestaurant, zit een tankstation van Shell, er is een casino, een fastfood zaak en een handvol gewone laadpunten. Bij het merk met het schelp logo is onder andere benzine, diesel, LPG en waterstof verkrijgbaar. Het is echter ook mogelijk om stroom te tanken. Hiertoe heeft Shell 2 snelle laders geïnstalleerd die maximaal 50 kW leveren. Om klanten te winnen, stunt het tankstation met de stroomprijzen.

Fastned heeft nu dus gelijk gekregen van de Raad van State: laadpalen gelden niet als aanvullende voorziening voor benzinestations en wegrestaurants. Dit betekent dat voor (snelle) laadpunten altijd apart vergund dienen te worden. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, tikte in dit kader de minister van Infrastructuur en Waterstaat op de vingers: die had aan Van der Valk nooit een exclusieve vergunningen voor 6 laadpalen mogen geven. Daarmee werd namelijk ingegaan tegen de vergunningen die Fastned al sinds 2012 in handen heeft.

Fastned is vanzelfsprekend blij met deze uitspraak: “We zijn heel blij dat de Raad van State onze redenatie in deze zaak heeft gevolgd. De uitspraak biedt een meer solide basis voor investeringen en creëert een gelijk en competitief speelveld waardoor de uitrol van laadinfrastructuur kan versnellen. Dat is goed voor de transitie naar elektrische mobiliteit”, aldus topman Michiel Langezaal.

Reageren is niet mogelijk.