Tesla moet 48.442 auto’s terugroepen in China

0

De Amerikaanse automaker Tesla moet tienduizenden auto’s terugroepen in China. Dat maakt de Chinese marktautoriteit SAMR bekend.

In totaal moeten 48.442 exemplaren van de Model S en Model X terug naar de dealer. De auto’s worden teruggeroepen vanwege mogelijk onveilige constructiefouten in de voor- en achterwielophanging. Indien ergens hard tegenaan wordt gereden, kan er een scheurtje in de constructie ontstaan. Uiteindelijk kan de wielophanging afbreken. Het gaat daarbij om 29.193 exemplaren van de Model S en Model X die tussen 17 september 2013 en 16 augustus 2017 zijn gemaakt. Daarbovenop komen nog eens 19.249 stuks van de Model S die tussen 17 september 2013 en 15 oktober 2018 van de band rolden. Al deze auto’s werden in de Tesla fabriek in Fremont, Californië gebouwd.

Tesla is het niet eens met het besluit van de SAMR en stelt in een brief dat zij de mogelijke mankementen niet herkennen. De maker van elektrische auto’s gaat nog een stapje verder en beschuldigt Chinese automobilisten van de fouten en spreekt van “bestuurdersmisbruik”. “De oorzaak ligt bij de agressie van de bestuurders”, zo schrijft Tesla. “In China hebben auto’s veel meer te leiden dan op andere markten. Bestuurders verwachten dat hun auto veel meer tegen een stootje kan dan gebruikelijk is”. Voor wat betreft de gebroken ophangingsdelen, komt dat in China voor bij 0,1 procent van het wagenpark. In andere landen gaat het om 0,05 procent.

Toch gaat Tesla akkoord met de terugroepactie omdat het bedrijf anders “het zware Chinese administratieproces moet doorlopen”, aldus een woordvoerder. Tesla heeft om begrijpelijke redenen dus eieren voor zijn geld gekozen. De autofabrikant gaat de ‘verdachte’ wielophanging componenten gratis vervangen. Tot deze klus geklaard is, adviseert Tesla de Chinese eigenaren van een Model S of Model X rustig te rijden.

Reageren is niet mogelijk.